„Lipsa de credinţă”, un argument pentru anularea căsătoriei?

93

Papa Benedict al XVI-lea a cerut Curţii Supreme a Vaticanului să ia în considerare posibilitatea de a revizui regulile bisericii privind anularea căsătoriilor, o declaraţie care, apreciază Religion News, ar putea semnala mai degrabă o schimbare de ton decât de substanţă.

Adresându-se, săptămâna trecută, unui grup alcătuit din membrii tribunalului roman Rota, Benedict a declarat că „lipsa de credinţă" manifestată de unul dintre soţi poate afecta validitatea unei căsătorii.

Biserica Catolică interzice persoanelor care s-au recăsătorit, după un divorţ, să mai ia Comuniunea (să se împărtășească), tribunalele bisericii pot anula o căsătorie, dacă se poate demonstra că unele elemente cheie – cum ar fi angajamentul faţă de dorinţa de a avea copii – au lipsit de la bun început. Catolicii care obţin anularea primei lor căsătorii se pot recăsători fără să fie sancţionaţi de biserică.

În discursul adresat judecătorilor, Benedict a subliniat că nu sugerează existenţa unei legături automate între „lipsa de credinţă și invalidarea unei căsătorii", însă a părut să pună pe același nivel „lipsa de credinţă" cu alte motive care ar justifica anularea.

Papa a subliniat că problema necesită o „reflectare ulterioară", mai ales în lumina culturii secularizate a momentului, care accentuează prea puţin credinţa atunci când evaluează potenţialul unui om de a întreţine un angajament pe viaţă, așa cum este căsătoria.