Panică între cardinali: Dacă votează un papă imoral?

77

Cardinalii care vor alege noul papă săptămâna aceasta cer dezvăluirea faptelor din dosarul „Relationeum", raportul secret ce conţine informaţii despre o reţea a homosexualilor din Vatican, relatează The Guardian.

Documentul, înmânat Suveranului Pontif în decembrie 2012, a fost întocmit chiar la cererea papei, care a însărcinat trei cardinali-detectivi să descopere adevărul privind acuzaţiile de imoralitate aduse prelaţilor catolici.

Astfel, cardinalii Julian Herranz, Josef Tomko și Salvatore De Giorgi au întocmit un raport de 300 de pagini, în cadrul căruia au detaliat cazuri de deviaţii sexuale în sânul Bisericii Catolice, petrecute din 2007 până în prezent. Printre acestea s-a aflat și cel de pedofilie din 2010, cand un membru al corului a fost exclus din Biserică pentru că a furnizat unui înalt prelat minori pentru acte sexuale.

În cadrul reuniunilor cu ușile închise de săptămâna trecută, trei cardinali i-au cerut lui Herranz să ofere documentul celor 115 cardinali electori, susţinând că cererea lor e motivată de mult mai mult decât simpla curiozitate. „Cardinalii trebuie să voteze cu o privire clară asupra a ceea ce se întâmplă la Vatican", a afirmat Massimo Franco, autorul unei cărţi recent publicate, privind criza morală prin care trece Biserica Catolică. „Altfel, cardinalii ar putea vota un papă care s-ar dovedi ulterior că e acuzat de imoralitate în cadrul raportului, iar acest lucru ar crea haos", a adăugat el.

Cu toate acestea, Herranz a refuzat să ofere raportul cardinalilor electori, lăsând să se înţeleagă că papa Benedict a dat ordin ca documentul să fie păstrat pentru succesorul său. În ciuda acestei explicaţii, reacţia sa a fost interpretată ca o confirmare a lipsei de transparenţă a liderilor Bisericii Catolice, hotărâţi să strângă rândurile pentru a se proteja reciproc.

Potrivit unei surse apropiate Conclavului, documentul „Relationem" ar fi stat la baza deciziei Papei Benedict de a renunţa la pontificat, a scris, săptămana trecută, presa italiană.