Papa îndeamnă la unitate între catolici și evanghelici

318

Biserica este trupul lui Christos, dar atunci când catolicii se luptă între ei sau catolicii și alţi creștini sunt în conflict unii cu alţii, ei fac trupul lui Christos să sufere, a afirmat Papa Francisc. „Să nu mai facem Trupul să sufere cu diviziunile și conflictele dintre noi", a îndemnat Papa, în cadrul discursului său săptămânal, susţinut în Piaţa Sf. Petru, în faţa a 80.000 de ascultători.

Papa a abordat problema unităţii dintre Biserica Catolică și alte comunităţi creștine, în cadrul seriei sale de discursuri săptămânale despre natura Bisericii.

El a afirmat că, înainte să plece de acasă în ziua respectivă, a petrecut mai mult de jumătate de oră cu un pastor evanghelic, rugându-se împreună pentru unitatea creștină. „Unitatea este un har pe care trebuie să-l cerem de la Domnul, ca să ne elibereze de ispita diviziunii, a luptelor dintre noi, a egoismului și a tendinţei de a ne plânge unii de alţii", a afirmat el, citat de Catholic Herald.

„Cât de mult rău face Bisericii diviziunea dintre creștini, prin faptul că sunt despărţiţi de interese înguste!", a afirmat Papa, în cadrul unui discurs susţinut săptămâna trecută. „Avem divergenţe între noi, dar și divergenţe între comunităţi: creștini evanghelici, creștini ortodocși, creștini catolici; de ce suntem divizaţi? Trebuie să încercăm să aducem unitatea între noi. […] Rugaţi-vă ca Domnul să ne dea unitate!"

El și-a încurajat ascultătorii să se roage și să lucreze pentru unitate în cadrul Trupului lui Christos. El a ilustrat, de asemenea, relaţia dintre Christos și Biserica Sa: „Imaginea trupului ne ajută să înţelegem această legătură profundă dintre Biserică și Christos". „Această imagine ar trebui să ne amintească faptul că noi, ca membri ai Bisericii, trebuie să-I permitem lui Christos să lucreze prin noi", a afirmat Francisc, adăugând că „a fi parte a Bisericii înseamnă să fii unit cu Christos și să primești de la El viaţa divină care ne ajută să trăim viaţa creștină".

Papa a citat chiar din afirmaţiile apostolului Pavel, explicând modul în care acesta a prezentat faptul că trupul e format din mai multe membre. „Nu există uniformitate, ci o bogăţie a darurilor pe care Duhul Sfânt le împarte", a continuat el, citat de Christian Post.

Problema nu constă în diferenţele dintre confesiunile creștine, a afirmat el. „Cum putem să avem unitate creștină, dacă nu suntem în stare să ajungem la unitate între noi, catolicii? Să avem unitate în familiile noastre? În câte familii sunt conflicte? Căutaţi unitatea", a îndemnat Papa.

Francisc a mai subliniat, de asemenea, încă un aspect: credincioșii trebuie să învingă egoismul și diviziunile dintre ei, menţionând în plus importanţa rămânerii în unitate cu Papa și episcopii, evitând conflictele cu alţi membri ai Bisericii.