Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat

52

Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat la Vatican. Beatificarea l-a adus foarte aproape de includerea în rândul sfinţilor. Biserica Catolică a beatificat numeroase persoane, fără ca acestea să fi fost incluse apoi în rândul sfinţilor.

Beatificarea este doar o etapă în procesul sanctificării. Pentru ca o persoană să fie beatificată trebuie ca Biserica Catolică să îi recunoască o minune pe care a săvârşit-o. Beatificarea lui Ioan Paul al II-lea a devenit posibilă după ce experţii Vaticanului au recunoscut o vindecare miraculoasă pe care ar fi făcut-o fostul pontif. Pentru ca să fie canonizat ca sfânt, va fi nevoie de o a doua minune care să îi fie recunoscută oficial.

Vaticanul a beatificat în ultimii ani o serie de persoane importante în credinţa catolică, între acestea fiind şi o serie de suverani pontifi.

Maica Tereza (1910-1997) este una dintre credincioasele catolice care au fost beatificate. Cunoscută pentru activitatea sa în favoarea săracilor şi orfanilor din India şi laureată cu Premiul Nobel pentru Pace (1979), Maica Tereza a fost beatificată de Ioan Paul al II-lea în 2003, la doar 6 ani după decesul ei, notează npr.org.

Papa Ioan al XXIII-lea (1881-1963) a fost beatificat în 2000, la aproape 4 decenii după moartea sa. Cunoscut pentru convocarea Conciliului Vatican II, Ioan al XXIII-lea aşteaptă de peste un deceniu trecerea la nivelul următor după beatificare, respectiv statutul de sfânt.

Papa Pius al IX-lea (1792-1878), liderul catolicilor în perioada Conciliului Vatican I, a fost beatificat la mai bine de 100 de ani de la decesul lui, fără să i se recunoască între timp şi statutul de sfânt.

O beatificare recentă, în 2010, a fost aceea a cardinalului John Henry Newman (1801-1890). Fost anglican, convertit la catolicism, acesta a scris numeroase lucrări de teologie şi filosofie, imnuri religioase şi poezie. Este inclus şi el pe lista celor care ar putea să fie incluşi în calendarul sfinţilor catolici.

Anna Katharina Emmerick (1774-1824) a fost o călugăriţă germană care a scris o carte despre patimile lui Iisus Christos, din care s-a inspirat Mel Gibson când a realizat controversatul său film despre procesul şi răstignirea lui Iisus. Beatificarea lui Anna Katharina a avut loc în 2004.

Numărul sfinţilor catolici nu este cunoscut cu exactitate, notează CNN. Conform lucrării „Vieţile sfinţilor", numărul lor este de 2.565. Totuşi, această lucrare nu include miile de sfinţi care sunt celebraţi la nivel local în diversele regiuni ale lumii. Acesta este motivul pentru care Biserica Catolică are o sărbătoare a „tuturor sfinţilor", în data de 1 noiembrie, respectiv pentru a-i sărbători pe toţi acei sfinţi necunoscuţi.

La ceremonia de beatificare a lui Ioan Paul al II-lea şi la activităţile corelate acestui eveniment se estimează că vor participa 2.000.000 de persoane.