America e lovită de tornade cu putere record

2208

America a fost victima unora dintre cele mai puternice tornade înregistrate vreodată, afirmă experţi citaţi de AP. Ultimul val de tornade cu un astfel de impact a avut loc acum aproape 40 de ani.

National Weather Service a raportat aproximativ 300 de tornade începând de vineri, miercuri fiind ziua care a adunat nu mai puţin de 150 dintre acestea. Unele dintre tornade au avut un diametru de 1.6km, au măturat în linie până la 48km și au bătut cu viteze de peste 320km/h. În mod normal tornadele au doar aproximativ 200m diametru, mătură solul pe distanţe de câţiva km și bat cu o putere la jumătate faţă de maximul înregistrat acum.

Câteva dintre tornadele care au lovit America în ultimele zile și săptămâni au fost de categoria F-4, fiind rarităţi care reprezintă sub 1% din totalul tornadelor. Harold Brooks de la Storm Prediction Center crede că una dintre tornade a fost chiar de graf F-5, care este maximul. „Când se va termina, aceasta ar putea fi cea mai devastatoare serie de tornade din istoria Americii", estimează meteorologul CNN Sean Morris.

Tornadele au fost generate de o furtună care a acoperit sute de km. În mod normal luna mai era cea mai aglomerată în tornade, dar de data aceasta jumătatea lui aprilie a dat un start foarte violent. Statul cel mai afectat este Alabama unde au murit peste 200 de persoane din bilanţul total provizoriu de peste 300 în întreaga Americă. Deși rezidenţii din Alabama au avut la dispoziţie 24 de minute pentru a se refugia, mărimea tornadelor a fost uriașă iar zona destul de dens populată. „Niciunul din oamenii afectaţi nu a fost în timpul vieţii sale martorul unei furtuni de o asemenea amploare", spune meteorologul Greg Carbin de la Storm Prediction Center.

„Se auzea ca și cum venea ceva distrugător. Era un vuiet foarte ameninţător. A fost groaznic", mărturisește un tânăr de 22 de ani. Unele persoane s-au adăpostit în pivniţe sau chiar în cavouri subterane. Nici cimitirele nu au fost ferite, mai multe morminte fiind răscolite de vânturile și resturile antrenate în tornadă. O centrală nucleară din Alabama și-a oprit 3 reactoare pentru a nu fi afectate de furtuna devastatoare.

Într-o biserică, povestește pastorul, s-au adunat toţi strâns uniţi și au urmărit cum în jurul lor întreaga clădire se dezintegrează. „Nu am văzut în viaţa mea așa ceva", spune un șerif din Mississippi. „Pentru așa ceva nu ai cum să fii pregătit." În timp ce un orășel a fost distrus în proporţie de 90%, în alte părţi primarii oferă imagini plastice: „cartiere întregi rase, case dispărute, biserici dispărute, clădiri dispărute, zici că a fost lansată o bombă", spune primarul localităţii Birmingham. În Phil Campbel primarul recunoaște „Am pierdut totul. Să spunem lucrurilor pe nume." Primarul din Tuscaloosa, una dintre cele mai crunt lovite localităţi a afirmat că „avem zone care efectiv nu mai există pe hartă." Acolo până și clădirea centrului de ajutor pentru situaţii de urgenţă a fost distrusă. O placă publicitară din Tuscaloosa a fost găsită în Rainbow City. Între cele două orașe sunt peste 150 km.

Deși tornadele afectează cel mai mult zonele rurale, ideea că tornadele nu lovesc orașele este un mit. În realitate mai multe metropole americane au fost lovite de tornade. În ultimii ani s-a redus semnificativ numărul de decese în urma sistemelor de avertizare. Grady Dixon, profesor de meteorologie și climatologie la Mississippi State University afirmă că numărul tornadelor nu a crescut, dar a crescut percepţia publică asupra lor și impactul la nivelul populaţiei.

Președintele Barack Obama a anunţat sprijinul deplin al guvernului american în faţa furtunilor „catastrofale". „Nu putem avea controlul asupra tornadelor, dar putem avea controlul asupra modului în care răspundem în urma lor."

Cel mai recent eveniment de asemenea amploare a fost în 1974, când în 13 state americane au fost ucise peste 300 de persoane în urma unui val de 147 de tornade. Cea mai tragică zi a fost în 1925, când 747 de persoane au fost ucise în asemenea evenimente meteorologice. La începutul lunii aprilie meteorologii au avertizat și că anul 2011 ar putea înregistra un număr record de furtuni care se vor transforma în uragane.