Papa regretă violenţele în numele creştinismului

28

Papa Benedict al XVI-lea a recunoscut „cu mare ruşine" că religia creştină a folosit forţa pentru a se impune, de-a lungul istoriei sale de 2.000 de ani. Acesta a condamnat folosirea forţei şi a violenţei în numele lui Dumnezeu. Declaraţia suveranului pontif a fost făcută cu ocazia unei întâlniri cu lideri religioşi din toată lumea, la Assisi.

Evenimentul, care a găzduit peste 300 de lideri religioşi din lumea întreagă – creştini, evrei, musulmani, hinduşi, taoişti, budişti – a fost dedicat aniversării a 25 de ani de la apelul pentru pace făcut de Papa Ioan Paul al II-lea, într-un context similar.

„Fără violenţă! Fără război! Fără terorism! Fiecare religie să aducă pe pământ, în numele Domnului, pacea şi dreptatea, iertarea şi viaţa, dragostea!", a declarat Papa Benedict la sfârşitul reuniunii.

Întrunirea interreligioasă de la Assisi a reprezentat unul dintre puţinele momente în care un papă a cerut iertare pentru evenimente precum cruciadele sau folosirea forţei în vederea răspândirii creştinismului.

Suveranul pontif a mai declarat că istoria este o dovadă concretă a faptului că negarea lui Dumnezeu poate da naştere unor violenţe inimaginabile, adăugând că „lagărele de concentrare din al Doilea Război Mondial au relevat cu o claritate absolută consecinţele absenţei lui Dumnezeu", notează Reuters.

(Foto: masslive.com)