Paştele, pierdut între semnificaţii şi oferte speciale

247

Românii sărbătoresc Paştele, dar sunt şi unii care nu ştiu semnificaţia sărbătorii. Publicului i se oferă o gamă largă de produse şi servicii de Paște, chiar şi mesaje de Paşte care să fie trimise prin SMS. În alte ţări se organizează procesiuni care reproduc patimile Mântuitorului, iar Barack Obama foloseşte ocazia pentru a-i convinge pe cei care îl suspectează că ar fi musulman, că învierea lui Iisus este importantă pentru el.

Aproape toţi românii (98%) susţin că serbează Paştele, procentul celor care spun că nu sunt preocupaţi de această sărbătoare fiind de doar 2%. Între cei care sărbătoresc Paştele sunt şi unii care nu cunosc semnificaţia religioasă a sărbătorii, conform unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). Astfel, 7% dintre cei chestionaţi au declarat că de Paște este celebrată naşterea lui Iisus Christos, iar 4% au recunoscut că nu cunosc semnificaţia sărbătorii.

Românii sunt, în schimb, familiarizaţi cu obiceiurile locale asociate Paştelui, respectiv vopsitul ouălor, „udatul" sau tăiatul mielului, participarea la slujba de Înviere, postul care precedă Paştele, spovedania etc.

Sondajul a fost realizat de IRES în zilele de 14 şi 15 aprilie, pe un eşantion reprezentativ de 1.281 de indivizi.

Credincioşii ortodocşi vor serba, în acest an, Paştele, în aceeaşi zi cu credincioşii catolici.

Agenţia Mediafax şi Orange au lansat un site în portalul Orange pe mobil, cu urări originale de Paște şi informaţii despre simbolurile şi tradiţiile pascale. Site-ul le oferă clienţilor Orange să aleagă texte de urări pe care să le trimită rudelor şi prietenilor prin SMS. Utilizatorilor le este oferită şi posibilitatea de a-şi personaliza telefonul mobil cu wallpapere şi screensavere dedicate sărbătorii pascale, notează Mediafax.

Povestea patimilor, răstignirii şi învierii lui Iisus este reprodusă în unele colţuri ale lumii, unde există obiceiul de a răstigni de Paște persoane care joacă rolul lui Iisus. Este cazul capitalei Mexicului unde, pe parcursul acestei săptămâni, sunt puse în scenă momentele importante ale ultimei săptămâni din viaţa lui Iisus, de dinaintea răstignirii Sale. Obiceiul acesta se menţine în New Mexico de peste 150 de ani. Mii de mexicani ies pe străzi ca să vadă procesiunea, notează npr.org.

Preşedintele american Barack Obama a făcut public faptul că el şi familia sa vor sărbători Paştele, dar a făcut un efort ca mesajul său cu urări de Paşte să se adreseze nu doar creştinilor, ci şi evreilor, musulmanilor, hinduşilor şi oamenilor care nu aderă la o anumită religie. De asemenea, preşedintele Obama a organizat un Mic Dejun cu Rugăciune de Paște, la care au fost invitaţi lideri religioşi americani.

(Foto: buletindecarei.ro)