Recent, pe semneletimpului.ro a apărut articolul „Știinţa vs religia, un blocaj de comunicare”. Este un blocaj care durează de secole, dar pe care un copil cu inocenţă și curiozitate sinceră îl poate reduce la o simplă întrebare: se roagă cercetătorii?

Aceasta a fost una dintre întrebările care i-au fost puse marelui Albert Einstein și care a venit în forma unei scrisori trimise de o fetiţă pe nume Phyllis, din New York, în anul 1936. Scrisoarea cu întrebarea, dar și răspunsul fac parte din volumul Dear Professor Einstein: Albert Einstein’s Letters to and from Children și au fost readuse recent în atenţia publicului de către unele publicaţii.

Biserica Riverside, 19 ianuarie 1936

Dragă dr. Einstein,

La orele noastre de la școala duminicală ne-am pus întrebarea dacă cercetătorii se roagă. Totul a început de la întrebarea dacă putem crede atât în religie, cât și în știinţă. Acum le scriem mai multor cercetători și altor oameni importanţi, pentru a încerca să ne găsim propriul răspuns la această întrebare.

Am fi onoraţi dacă aţi răspunde și dumneavoastră întrebării: Se roagă cercetătorii? Și dacă da, pentru ce se roagă?

Noi suntem elevi de clasa a VI-a, la doamna învăţătoare Ellis.

Cu respect,

Phyllis

După cinci zile, Einstein a trimis o scrisoare în care încearcă să redea cât mai simplu viziunea sa despre credinţă și știinţă.

24 ianuarie 1936

Dragă Phyllis,

Voi încerca să îţi răspund cât mai simplu la întrebare. Iată răspunsul meu:

Cercetătorii cred că orice întâmplare, chiar și în ce privește chestiunile omenești, se datorează legilor naturii. Prin urmare, un cercetător nu poate avea tendinţa să creadă că desfășurarea evenimentelor poate fi influenţată de rugăciune, adică printr-o dorinţă manifestată supranatural.

Cu toate astea, trebuie să recunoaștem că propriile noastre cunoștinţe despre aceste forţe sunt imperfecte, așa că până la urmă, convingerea că există un spirit primar se trage dintr-un fel de credinţă. Chiar și cu realizările recente ale știinţei, o asemenea convingere rămâne încă foarte răspândită.

Însă, oricine este serios implicat în domeniul știinţific ajunge să se convingă că există un spirit care se manifestă în legile universului, unul care este mult superior celui uman. Din acest punct de vedere, știinţa duce la un sentiment special de religiozitate, care este categoric diferit de religiozitatea unei persoane mai naive.

Cu sinceritate,

al vostru A. Einstein

Deși scrisoarea nu relevă multe din opiniile personale ale lui Einstein cu privire la religie, reușește să ilustreze foarte bine acel simţ sublim al miraculosului, pe care știinţa îl poate trezi și care, într-un fel, poate fi văzut ca religios.