Se crede că a fost descoperit palatul lui David

440

O echipă de arheologi israelieni a anunţat joi că a descoperit ruinele unui complex fortificat, pe care îl consideră palatul în care a locuit regele biblic David. Informaţia este controversată, deoarece alţi experţi israelieni contestă descoperirea.

Descoperirea de la Khirbet Qeiyafa (aflat la aproximativ 30 de kilometri vest de Ierusalim) este rezultatul muncii de şapte ani de zile a echipei mixte de arheologi, de la Universitatea Evreiască din Ierusalim şi a Autorităţii pentru Antichităţi din Israel.

Arheologii au descoperit trei ruine (un palat, un depozit şi un centru administrativ pentru depozitarea recoltelor şi strângerea impozitelor) care datează din secolul al X-lea î.Chr. – perioada în care Biblia afirmă că a trăit David, informează Huffington Post.

Argumentele pe care le aduc arheologii în sprijinul ideii că acesta este un complex din vremea lui David sunt obiectele cultice descoperite (tipice celor folosite de evrei), dar şi lipsa rămăşiţelor din carne de porc, carne considerată necurată. Acestea constituie „dovezi inechivoce", afirmă Yossi Garfinkel, arheolog la Universitatea Evreiască din Ierusalim.

Însă alţi experţi consideră că argumentele nu sunt suficiente. Spre exemplu, arheologul Israel Finkelstein, de la Universitatea din Tel Aviv University, consideră că palatul putea fi construit de filisteni, canaaniţi sau alte popoare din regiune. Argumentul său se bazează pe faptul că nu există încă o dovadă fizică clară care să confirme că aceea a fost reşedinţa regelui David.

În plus, Finkelstein consideră că palatul ar fi trebuit să se afle în Ierusalim, nu aşa departe de cetate.

Aceasta nu este prima dată când se anunţă că s-a făcut o asemenea descoperire. În anul 2008, un alt arheolog (Eilat Mazar) a anunţat că a descoperit palatul lui David, dar afirmaţia rămâne controversată până astăzi, din cauza interpretărilor pe care aceasta le-a dat versetelor biblice.