Cum cresc plantele în deșert: apă de mare + energie solară

420

În deșertul din Qatar, cercetătorii arată că se pot cultiva plante, dacă ai acces la apă de mare și energie solară.

Proiectul „Pădurea Sahara" este modest în dimensiuni (1 hectar), dar nu și în ambiţie, producând culturi de castraveţi, orz și rucola. Conceput în Norvegia, proiectul se bazează pe tehnologii de ultimă generaţie, eco-friendly, care transformă ceea ce Qatarul are în exces (căldură și apă de mare) în resurse necesare pentru agricultură.

„Este un principiu foarte simplu în spatele acestei idei. Vrem să folosim ceea ce avem în plus, căldură și apă de mare, pentru a produce ceea ce avem nevoie, apă potabilă, energie și o producţie sustenabilă de hrană", a declarat directorul proiectului Joakim Haugue, conform CNN.

Proiectul din Qatar este văzut ca un experiment. Dacă va funcţiona aici, în cele mai dificile condiţii pentru acest scop, atunci poate fi transpus în mai multe zone ale lumii, unde sunt aceleași probleme. Acesta este scopul global al proiectului.

Plantele sunt crescute într-o instalaţie de tip seră, care funcţionează cu panouri solare care transformă căldură în abur și mai departe în electricitate, care pompează apă de mare, folosită pentru a răcori sera. Apa de mare se mai folosește și pentru cultivarea algelor, care pot produce energie bio, deși încă acest mecanism este în fază de cercetare.

Nu toţi privesc cu ochi buni acest proiect, din cauză că este foarte scump. Costă aproximativ 5,3 milioane de dolari punerea la punct a instalaţiei. „Decât să arunci apă în deșert unde nu crește vegetaţie de secole, mai bine refaci pământurile care până de curând se puteau bucura de umbra unui copac", este de părere ecologistul Patrick Gonzalez, care a studiat regiunea Sahel din Africa de Sud.