Se dezminte Frăţia? Drepturile omului sunt respectate în Egipt!

39

Cu toate că respectarea drepturilor omului nu ocupă un punct prioritar pe agenda noului preşedinte al Egiptului, cele mai recente decizii pe care le-a luat Mohamed Morsi dau speranţe minorităţilor.

Purtătorul de cuvânt prezidenţial Ahmed Deif a declarat pentru CNN că Morsi intenţionează să aleagă ca vicepreşedinţi o femeie şi un creştin coptic, ca semn al deschiderii sale faţă de minorităţi. Purtătorul de cuvânt a declarat că rolul celor doi vicepreşedinţi nu va fi doar unul de formă, ci aceştia vor avea autoritatea şi puterea de a sfătui preşedintele în problemele cu care se confruntă respectivele minorităţi.

Apariţia şi avansarea rapidă a Frăţiei Musulmane şi, implicit, a partidului a fost şi continuă să fie o preocupare a egiptenilor moderaţi, din cauza opiniilor celor dintâi despre legea Sharia şi automat despre restrângerea drepturilor femeilor şi minorităţilor.

Decizia pare să intre în contradicţie cu agenda pe care o are Frăţia Musulmană, grupare islamică fundamentalistă, a cărei politică încurajează creşterea prerogativelor musulmanilor şi persecuţiile împotriva creştinilor. Cel puţin pentru moment, când preşedintele are încă o putere restrânsă din pricina lipsei unei constituţii şi a unui parlament, situaţia este încă liniştită în Egipt.

Cu toate acestea, Mike Edens, profesor de Studii Islamice la Seminarul teologic Baptist din  New Orleans, citat de Christian Telegraph, i-a îndemnat pe creştini să se roage pentru creştinii egipteni, care sunt vulnerabili atât din cauza lipsei unui papă, cât şi din pricina viitorului incert al creştinilor în Egipt.