Apocalipsa după Rasputin

111

Pentru români, 23 august este ziua în care (în 1944) România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei și ziua în care (după cel de-al Doilea Război Mondial) aveau loc manifestaţii grandioase, sub regimul comunist. Anul acesta însă, românii au alt motiv de sărbătoare: faptul că sfârșitul lumii, prezis de misticul Rasputin pentru această dată, nu a sosit.

În jurul misticului rus Grigori Rasputin, rușii au construit un întreg edificiu de legende. Unii spun despre călugărul care a influenţat semnificativ familia ultimului ţar rus, Nicolae al II-lea, că ar fi făcut unele profeţii care chiar s-au împlinit. Rasputin a prezis, de exemplu, venirea noii puteri în Rusia imperială şi „munţi de oameni ucişi", printre care nobili importanţi. „Apa din râul Neva se va păta cu sângele lor", spunea el într-o faimoasă predicţie, înainte ca puterea bolşevică să masacreze cea mai mare parte a aristocraţiei ruse, inclusiv întreaga familie a ţarului Nicolae al II-lea, relatează Agerpres, punctând că familia ţarului a fost ucisă la Ekaterinburg, în Urali, departe de Sankt-Petersburg.

Alţii spun că Rasputin ar fi prevăzut și represiunile staliniste din anul 1937 și că și-ar fi anticipat împrejurările morţii. Mai mult, potrivit politologului american David W. Norvalk, oficialii ruși de la KGB ar fi ţinut secrete 11 documente cu previziuni ale profetului rus, fiindcă acesta ar fi prezis, printre altele, și sfârșitul comunismului.

Despre data de 23 august 2013, Rasputin scria că va fi ocazia unei „furtuni teribile", în timpul căreia „focul va înghiţi toată viaţa de pe uscat, iar după aceasta, viaţă nu va mai exista şi se va instala o linişte de mormânt". Conform previziunilor lui Rasputin, înainte de acest timp, Iisus Christos ar fi revenit pe Pământ ca să-i avertizeze şi să-i aline pe oameni în legătură cu dezastrul iminent, după care se va înălţa din nou la Cer, mai scrie Agerpres.

În ciuda harului pe care unii credeau că l-ar fi avut (se credea, de pildă că Rasputin l-ar fi vindecat pe ţareviciul Alexei de hemofilie), relaţia dintre Rasputin și Biserica Ortodoxă Rusă a fost una tensionată. Sfântul Sinod l-a atacat frecvent pe Rasputin și, datorită acestui fapt, au fost lansate o mulţime de zvonuri neadevărate despre viaţa sa. Totuși, ca urmare a faptului că Rasputin era un oficial al curţii imperiale, apartamentele sale erau supravegheate neîncetat, așa că există numeroase dovezi credibile despre modul lui dezordonat de viaţă, care includea printre altele promiscuitatea sexuală și un apetit teribil pentru alcool.

Însă omenirea a fost frecvent într-o „tensiune apocaliptică" și înainte și după Rasputin. Scenariile fataliste cu privire la un sfârșit dezastruos și iminent al lumii sunt nelipsite din aproape orice epocă istorică. Iată, de exemplu, o listă cu 20 de apocalipse cărora le-am supravieţuit. Anul trecut, în plină frenezie mayașă, Semnele timpului a documentat ingredientele care fac scenariile apocaliptice să continue să suscite interesul publicului chiar și în era informaţiei.