De ce râdem? (VIDEO)

396

Râsul este specific fiecărui locuitor în parte al acestei planete, indiferent de religie, rasă, sex, culoare, etnie sau gradul de educaţie. Această reacţie pe care fiecare dintre noi o experimentează cel puţin o dată în viaţă are însă un puternic rol social.

Râsetele sunt o formă prin care oamenii comunică. Un nou-născut, de exemplu, râde pentru prima oară în viaţa sa la vârsta de 4-5 luni, iar această reacţie apare ca răspuns la zâmbetele pe care le observă pe chipul celorlaţi, relatează James May, prezentatorul emisiunii online Comedy Week pe YouTube.

La vârsta de 5-6 ani, oamenii râd cel mai mult, chiar şi de 3-4 sute de ori pe zi, deoarece sunt încântaţi de noutatea lucrurilor care li se par interesante şi amuzante.

Pe măsură ce se maturizează, oamenii încep să devină tot mai cinici şi râd la lucruri care nu sunt chiar atât de amuzante. Un studiu realizat de o echipă de experţi în gelotologie, ştiinţa râsului, desfăşurat pe parcursul a 10 ani în marile centre comerciale (mall-uri) americane, a identificat 1.200 de cazuri de râsete naturale, dintre care, majoritatea au fost surprinse în situaţii care nu erau neapărat nostime. De exemplu, oamenii râdeau atunci când întrebau un cunoscut „pe unde ai mai fost?” sau „cum ţi-au ieşit rezultatele analizelor?”. În aceste situaţii, râsul era unul firesc, natural, iar rolul acestuia era acela de a crea legături între oameni şi de a ţine locul semnelor de punctuaţie de la sfârşitul frazei.

De asemenea, alte cercetări au scos în evidenţă faptul că râsul este contagios. Astfel, şansele de a avea această reacţie sunt de 30 de ori mai mari când, de exemplu, priveşti un film de comedie în compania altor oameni, în raport cu situaţiile în care vezi aceeaşi peliculă singur. Aşa cum notează May, râsul este un fel de „lipici social”.

Râsul este extrem de benefic şi pentru sănătate. În astfel de momente, creierul nostru eliberează endorfine şi dopamină, hormonii fericirii şi ai plăcerii, iar efectul este vizibil asupra sănătăţii şi este tradus prin scăderea tensiunii arteriale, eliberarea de stres şi creşterea imunităţii organismului. Află cât de sănătos este să zâmbeşti.

De asemenea, râsul este un adevărat program de exerciţii, punând în funcţiune atât muşchii feţei, cât şi pe cei ai picioarelor, ai diafragmei sau ai spatelui. În plus, notează May, 100 de râsete sunt echivalentul a 15 minute de exerciţii fizice.