Cele mai recente avertismente de Apocalipsă vin de la … Banca Mondială

232

Un raport realizat de Banca Mondială, intitulat „Turn down the heat" (Reduceţi căldura) şi publicat zilele acestea avertizează că Pământul se află pe o traiectorie distructivă şi că Pământul se va confrunta cu un val de dezastre fără precedent, dacă guvernele lumii nu iau măsuri urgente în privinţa încălzirii globale.

Potrivit celor mai pesimiste scenarii stabilite de Grupului de experţi interguvernamental pentru evoluţia climatului (Giec), unele regiuni ar putea deveni practic de nelocuit, avertizează versiunea provizorie a rezumatului raportului, obţinută de AFP.

„În cazul în care dezastrele vor surveni din ce în ce mai frecvent şi/sau vor avea o amploare mai mare, unele regiuni vor deveni mai inadacvate ca zone de locuit sau de menţinere a activităţilor de subzistenţă", afirmă experţii.

Statele Unite şi zona Insulelor Caraibe ar urma să se confrunte cu uragane cu potenţial mai devastator decât în prezent din cauza rafalelor puternice de vânt şi a ploilor mai intense. În schimb, în micile state insulare, principala ameninţare o reprezintă creşterea nivelului mării, sursa eroziunii zonelor de coastă, poluarea apei, pierderea terenurilor agricole şi, în caz de furtună, creşterea riscului de inundaţii.

Europa de vest pare să fie zonă de risc pentru valurile de căldură, mai ales pe ţărmurile Mării Mediterane. Un exemplu elocvent al schimbărilor viitoare este vara anului 2003, când temperaturile caniculare au provocat moartea a aproximativ 70.000 de persoane pe tot continentul.