Rata botezurilor în ţările occidentale scade, în ciuda mobilizării elitelor religioase

23

Botezul Prinţului George al Marii Britanii a constituit miercuri nu doar un eveniment surprinzător prin simplitatea lui, ci și un prilej de reflecţie la importanţa botezului ca ritual religios. În Anglia, deși tradiţia botezului în copilărie este împământenită, doar unul din șase copii mai este botezat.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, cel care a oficiat ceremonia de botez, a apreciat că acesta este un gest prin care părinţii „îl aduc pe Dumnezeu în mijlocul tuturor lucrurilor". Decizia casei regale de a-l boteza pe Prinţul George este cu atât mai semnificativă cu cât numărul botezurilor în Anglia se află pe un trend descendent.

Nu doar liderul bisericii anglicane este preocupat de situaţia îngrijorătoare a botezării copiilor. Recent, Papa Francisc și-a manifestat interesul faţă de acest ritual atunci când a sunat o femeie însărcinată, însă nemăritată, rugând-o să acţioneze potrivit cu credinţa ei și să solicite botezarea copilului. În timp ce mesajul său principal a fost unul cu implicaţii anti-avort, apelul său a reamintit catolicilor că și copiii ai căror părinţi sunt necăsătoriţi sunt bineveniţi în biserică.

Apelurile liderilor religioși vin pe fondul unei tendinţe manifestate predominant în ţări secularizate, precum Statele Unite, unde tot mai puţini oameni par să creadă că este esenţial să existe „Dumnezeu la mijloc", comentează jurnalista Cathy Lynn Grossman, corespondent pentru Religion News Service.

Conform statisticilor indicate de către Grossman, unul din cinci americani recunoaște că nu are nicio identitate religioasă. Însă, chiar și cei care pretind o afiliere religioasă sunt caracterizaţi de o neglijare a practicării credinţei lor, a spus reverendul Frank Page, președintele Comitetului Executiv al Convenţiei Baptiste de Sud. „Oamenii Îl doresc pe Dumnezeu, dar nu se simt fericiţi în biserică. Așa că ritualuri precum botezul sunt compromise datorită „unei ere anti-confesionale, anti-instituţionale, chiar anti-bisericești", a continuat liderul baptist.

Teologii au încercat să identifice posibile explicaţii pentru trendul descendent al botezurilor. În privinţa Statelor Unite, o cauză ar putea fi creșterea numărului de căsătorii interconfesionale. Astfel de cupluri ajung adesea să ignore botezul copiilor pentru a evita tensiunile între parteneri. În plus, în condiţiile în care divorţul în cuplurile interconfesionale este de trei ori mai răspândit decât în familiile unde ambii parteneri au aceeași credinţă. Copiii acestor cupluri se află deseori în climate care nu favorizează claritatea în privinţa spiritualităţii, notează usatoday.

O a doua posibilă explicaţie constă în faptul că tot mai puţine căsătorii sunt oficiate de către cler. În 1970 au fost oficiate 426.000 de cununii catolice, ceea ce însemna 20% din totalul căsătoriilor din acel an. Prin contrast, în 2011, au existat 164.000 de astfel de nunţi, adică doar 8% din totalul căsătoriilor înregistrate în SUA. Când un cuplu optează să nu se căsătorească într-o biserică, „e un semn care anunţă faptul că binecuvântările credinţei devin opţionale pentru familia lor", e de părere Mark Gray, cercetător asociat la Universitatea Georgetown. Refuzul de botezare a copiilor vine ca o consecinţă firească.

Nu în ultimul rând, însăși perceperea cu superficialitate a importanţei și semnificaţiei botezului poate constitui o explicaţie a ratei în scădere a botezurilor în creștinismul occidental. În această privinţă, James Martin, un preot iezuit, și-a manifestat îngrijorarea că mulţi părinţi nu înţeleg teologia botezului care, în opinia sa, este „cel mai familiar, dar neînţeles sacrament". Nu ar trebui atunci să mire pe nimeni că botezul „a devenit un ritual de trecere pentru familie, mai degrabă decât ceea ce înseamnă cu adevărat – o includere în comunitatea creștină", a concluzionat preotul.