Ce se întâmplă cu viaţa ta virtuală după moarte

239

În epoca tehnologiei moderne, viaţa continuă chiar și după moarte prin intermediul conturilor de pe reţelele sociale sau al căsuţelor de e-mail. Acest aspect naște un mare semn de întrebare: ce se întâmplă cu aceste date după ce individul se „deloghează" definitiv de la viaţă?

La această întrebare și-a dorit să răspundă Jeremy Toeman, fondatorul site-ului Legacy Locker (care permite utilizatorului să împărtășească datele sale online cu cei dragi). Într-o zi, pe când se afla într-o călătorie cu avionul, și-a dat seama că dacă nava s-ar prăbuși, ar fi extrem de dificil pentru soţia sa să îi acceseze conturile digitale, chiar dacă acestea, alături de toate bunurile sale, au fost trecute în testamentul său pe numele ei, relatează CNN. „Știm că e dificil să te gândești la asta – să îi faci pe oameni să înfrunte mortalitatea. Știm că e morbid, dar pentru cei care își trăiesc întreaga viaţă online este totodată foarte real", a declarat Toeman. Câţi oameni trăiesc în lumea virtuală? Conform statisticilor citate de Statistic Brain, numai pe Facebook numărul utilizatorilor a depășit 1 miliard în luna martie a acestui an. Totodată, se preconizează că numărul de conturi de e-mail va depăși patru miliarde până la sfârșitul anului 2015, potrivit statisticilor grupului Radicati, citate de Kevin Gao, CEO la Comm100 Network Corporation, notează Digital Journal.

În ceea ce privește conturile de Facebook, politica companiei este aceea de a transforma profilele personale ale utilizatorilor decedaţi în pagini memoriale, arată Mashable. Prietenii sau familia userului decedat pot cere transformarea profilului. După efectuarea tranziţiei, prietenii din reţea vor putea vedea în continuare pozele utilizatorului, postările sale și pot scrie pe Wall-ul acestora mesaje de condoleanţe. Cu toate acestea, profilul nu va mai putea fi folosit pentru reconectare: nu va mai apărea în căutări, în sugestii de prieteni, nu va mai putea fi etichetat în poze sau statusuri și nici nu i se vor mai putea trimite mesaje private.

Compania Google a luat, de asemenea, măsuri pentru a veni în întâmpinarea problemei accesului la datele contului, odată cu decesul utilizatorului, informează BBC. În acest sens a fost creată funcţia Inactive Account Manager care permite userului să ofere acces la contul său altei persoane, după moartea sa. De asemenea, el poate alege și ce informaţii dorește să împărtășească (o persoană poate avea acces la întregul conţinut, alta la o parte din acesta).

În urma unui internaut decedat nu rămân doar amintiri, fotografii, inboxuri pline cu mesaje sau documente salvate prin intermediul serviciilor de stocare. Un studiu efectuat în 10 ţări de compania de software pentru securitate digitală McAfee, a arătat că bunurile virtuale ale utilizatorilor de internet pot ajunge la sume fabuloase care ating, în medie, valoarea de 37.000 de dolari. Acestea pot fi, de exemplu, cupoane de reducere sau puncte de loialitate la diverse cluburi sau magazine. În termenii și condiţiile cu care utilizatorul trebuie să fie de acord atunci când își creează un cont este adesea specificat faptul că beneficiile atribuite contului sunt numai ale utilizatorului, iar rudele supravieţuitoare ale defunctului nu le pot utiliza în numele lor. Cu toate acestea, nu puţine sunt cazurile în care cei dintâi aleg să lupte pentru aceste gratuităţi sau beneficii, precizează BBC.

În plus, avocatul Sharon Klein, declară că termenii și condiţiile, pe care majoritatea utilizatorilor nu le citesc, pun în mare încurcătură prietenii sau rudele decedatului. De exemplu, Yahoo! stipulează în acest document că va șterge contul de e-mail al userului odată cu moartea acestuia. De asemenea, dacă rudele supravieţuitoare doresc să acceseze conturile online ale defunctului, dar nu au parola acestuia, procesul de obţinere a codului este extrem de dificil. Demersul pentru a intra în posesia contului de Google, de exemplu, presupune trimiterea unei înștiinţări companiei și o copie după certificatul de deces, însă parcurgerea pașilor nu garantează succesul obţinerii accesului. Procesul se poate prelungi uneori pe mai multe luni.

Pentru a preîntâmpina aceste situaţii neplăcute care apar odată cu sfârșitul vieţii, utilizatorii pot folosi diverse instrumente online care să le permită să își împărtășească informaţiile private cu persoane de încredere. Un exemplu este Legacy Locker care, în schimbul unui onorariu de aproape 30 de dolari anual, oferă posibilitatea clientului serviciului de a împărtăși postmortem informaţiile sale digitale personale, arată CNN. Pentru a primi datele, supravieţuitorul trimite o înștiinţare companiei, iar la rândul său, compania expediază patru e-mailuri clientului său, într-un interval de 48 de ore. Dacă în tot acest timp nu primește un răspuns la mesajele trimise, compania va încerca să obţină o confirmare a informaţiei morţii la persoanele indicate de client drept „verificatori" și, de asemenea, va cere o copie a actului decesului. Mashable a făcut o listă cu astfel de servicii pe care utilizatorii le pot folosi pentru a le permite accesul celor dragi la conturile lor digitale. Printre site-urile recomandate se numără Entrustet, un serviciu gratuit, My WebWill, Deathswitch sau GreatGoodbye.

„La fel ca și în viaţa offline, s-ar putea să vrei să păstrezi anumite lucruri și s-ar putea să vrei să ascunzi altele și să oferi anumite lucruri cuiva. Este doar un mod prin care preiei controlul asupra vieţii tale, la fel cum faci în viaţa online", a declarat Lisa Granberg, cofondatoarea MyWebWill, cu privire la necesitatea unui astfel de serviciu, într-un interviu pentru Smart Planet.