Poţi avea o slujire creștină de calitate fără o relaţie de calitate cu Dumnezeu, însă doar temporar. Oricine se poate preface pe termen scurt, însă pentru a reuși cu adevărat pe termen lung ai nevoie de o viaţă devoţională plină de pasiune și o continuă apropiere de Iisus Christos.

Adesea, creștinii tind să permită slujirii lor în cadrul bisericii lor sau studiului pentru pregătirea anumitor predici să înlocuiască relaţia personală cu El. Christian Post (CP) propune în schimb 3 soluţii practice care să contribuie la construirea unei apropieri în relaţia cu Dumnezeu:

1. Cum să te bucuri de apropiere în relaţia cu Dumnezeu: TIMP

Cunoașterea oricui necesită timp. „Îl cunosc pe Iisus Christos mult mai bine decât acum cinci, zece sau chiar douăzeci de ani”, afirmă teologul Rick Warren pentru CP. Când petreci timp cu Iisus, afirmă Warren, nu devii mai religios, ci mai natural – exact ce Își dorește și Dumnezeu: nu să fii mai religios, ci să fii tu însuţi/însăţi.

Nu poţi dezvolta o relaţie apropiată cu cineva în cadrul unei mulţimi. Teologul afirmă că se simte tentat de multe ori să salute oamenii din biserică și să schimbe câteva vorbe cu fiecare dintre ei, însă soţia lui îi amintește mereu cât de valoros e să petreacă o oră doar cu unul dintre ei. În cadrul unei mulţimi poţi afla unele lucruri superficiale despre oameni, însă nu ajungi să îi cunoști cu adevărat decât petrecând timp cu ei. Același lucru e valabil și în relaţia cu Dumnezeu.

Rick Warren în direct la Oprah: „Fericirea e o alegere”

2. COMUNICARE

Căsătoriile mor atunci când unul dintre parteneri încetează să comunice. Relaţiile necesită comunicare. În același mod, nu-L poţi cunoaște pe Dumnezeu decât vorbind cu El. „Vorbesc cu Dumnezeu tot timpul. Îi spun lui Dumnezeu multe lucruri în mintea mea, în mod constant. Și nu e vorba neapărat de lucruri spirituale. Dacă merg la Taco Bell, spre exemplu, și comand un taco mexican, Îi spun: «Doamne, mă bucur că-mi cumpăr unul. Mi-e chiar foame!» Dacă vrei să-ţi pierzi bucuria, vorbește-I lui Dumnezeu doar în tonuri solemne și sumbre”, glumește Warren.

Evanghelia după Ioan, la capitoul 16:24, îndeamnă la comunicare cu Iisus atunci când spune: „Până acum n-aţi cerut nimic în Numele Meu; cereţi – și veţi primi, pentru ca bucuria voastră să fie deplină”. Multă rugăciune, multă bucurie. Puţină rugăciune, puţină bucurie. Nicio rugăciune, nicio bucurie. Cu cât comunicarea cu Dumnezeu are un caracter mai permanent, cu atât mai profundă va fi apropierea ta de El. Așadar, o asemenea apropiere cere TIMP, COMUNICARE și…

3. ÎNCREDERE

Relaţiile sunt construite pe încredere. „Eu și soţia mea avem o relaţie bună pentru că am încredere în ea. Nu ne punem de acord cu privire la toate lucrurile, însă eu am încredere în ea. Relaţiile se bazează pe încredere. Când ne-am căsătorit, ne-am stabilit un set de reguli – cum să împăturim prosoapele, cum să împingem pe tub pasta de dinţi doar în sus. Știţi câte reguli mai avem acum? Zero! Cu cât o relaţie e mai profundă, cu atât ai nevoie de mai puţine reguli”, afirmă Warren.

Dumnezeu vrea să învăţăm să avem încredere în El. Așa că permite să ne confruntăm cu multe probleme. Doar atunci poate El să demonstreze că ne putem baza pe El. Pavel spune: „Cea mai mare ambiţie a mea în viaţă este …” să fondez biserici? Nu. Să obţin o recompensă în Ceruri? Nu. Să câștig oameni pentru Christos? Nu. El spune: „Scopul numărul unu în viaţa mea este să-L cunosc pe Christos”. Spune acest lucru la sfârșitul vieţii lui. Nu-L cunoaște pe Dumnezeu? Ba da, bineînţeles. Doar că vrea să-L cunoască și mai bine.

El n-a încetat niciodată să fie însetat după Dumnezeu. „Setea ta după Dumnezeu va ieși la iveală în moduri diferite, în funcţie de personalitatea ta. Persoanele mistice însetează după Dumnezeu într-o manieră mistică. Oamenii practici însetează după Dumnezeu la nivel practic. Oamenii gălăgioși însetează după Dumnezeu într-o manieră gălăgioasă. Persoanele emoţionale însetează după Dumnezeu la nivel emoţional. Importantă nu este maniera în care o faci, ci doar să însetezi după Dumnezeu. Întotdeauna să ai drept ambiţia ta numărul unu: «Vreau să Îl cunosc pe Dumnezeu mai bine»”, conchide Warren.

Pastorul Rick Warren „întoarce obrazul” după sinuciderea fiului său