O singură persoană din 20 se spală pe mâini suficient, astfel încât să înlăture toate bacteriile după ce folosesc toaleta, arată un studiu american citat de Daily Mail.

Experimentul realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat Michigan s-a bazat pe observarea a peste 3.700 de persoane, în timp ce aceştia se aflau într-o baie publică. Rezultatele au arătat că, în medie, procesul de spălare pe mâini durează aproximativ şase secunde. În schimb, experţii recomandă ca mâinile să fie spălate cu apă şi săpun timp de 15-20 de secunde pentru a îndepărta eficient bacteriile.

Cercetătorii au putut observa, de asemenea, că aproximativ 15% dintre bărbaţi şi 7% dintre femei nu se spală deloc pe mâini după ce au folosit toaleta. Mai mult, doar 50% dintre bărbaţi au folosit săpunul pentru a se spăla pe mâini, spre deosebire de femei, care îl folosesc în proporţie de 78%. Chiuveta murdară a fost unul din factorii care au descurajat subiecţii să se spele pe mâini, în timp ce prezenţa afişelor care le reamintea să facă această acţiune îi stimula să utilizeze apa şi săpunul.

Spălarea mâinilor este cel mai eficient mod de a reduce răspândirea bolilor infecţioase, notează Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite.