Anunţatul sfârșit al lumii nu a venit

24

Ora 6 de sâmbătă după-amiaza a venit fără nicio urmă de cutremur sau de sfârșit al lumii. Cei ce au crezut avertizările au apelat deja la două opţiuni: realinierea și strângerea rândurilor sau recunoașterea greșelilor. Harold Camping nu a ieșit încă în public.

„Sunt din Noua Zeelandă, este ora 18.06. Sfârșitul lumii NU a venit. Nu a fost niciun cutremur, așa că toţi cei ce așteptau răpirea se pot relaxa acum.", scrie pe Twitter cineva din Noua Zeelandă. „Niciun cutremur. Niciun creștin ridicat la cer. Nicio apocalipsa zombie. Nicio supriză, ha-ha.", scrie tot pe Twitter o australiancă. Mesajele au continuat pe măsură ce ora 18 a atins diferite meridiane ale globului.

În America, în jurul orei 18 aproximativ 100 de oameni s-au adunat în jurul sediului Family Radio International din Oakland, dar niciunul dintre ei nu era un sprijinitor al campaniei de avertizare. Aceștia au afișat pancarte în care reclamau faptul că Harold Camping este un profet mincinos. „Realitatea rece, crudă îi va lovi pe adepţii săi, pentru că a fost un profet mincinos, iar ei practic au renunţat la tot pentru a urma acest profet mincinos", spune pastorul Jacob Denys. Alţi 10-12 inși au încercat să creeze o atmosferă de carnaval în faţa sediului, purtând costume care caricaturizau figuri religioase. „Sunt ușurat? Desigur. Am încă multe de făcut", a spus un student pe un ton sarcastic. „E o nebunie să încerci să mergi la ultimul detaliu cu privire la sfârșitul lumii." Alţii au ridicat în aer baloane în forma unor pantofi, umplute cu heliu, ca o parodie a răpirii.

Între susţinătorii lui Camping părerile au fost diferite. „Am avut unele îndoieli, dar am vrut să las scepticismul deoparte pentru că vreau să cred în Dumnezeu", spune Keith Bauer care a venit mii de km din Maryland în California pentru a fi mai aproape de sediul Family Radio. „Mi-am dorit asta, pentru că cerul este mult mai bun decât pământul." Presa l-a urmărit îndeaproape pe pensionarul care și-a cheltuit economiile în susţinerea campaniei publicitare. Robert Fitzpatrick a așteptat sfârșitul lumii în Times Square din New York, unde a mărturisit: „Nu vă pot spune ce simt acum. Evident nu am înţeles corect lucrurile pentru că suntem încă aici."

„Când spui că ceva se întâmplă și totuși nu are loc, ceea ce este rănită este mândria ta. Dar cui îi trebuie mândrie? Dumnezeu spune că se împotrivește celor mândri dar dă har celor smeriţi.", explică Michael Garcia, un coordonator de proiecte al Family Radio. Marie Exley s-a implicat în campania publicitară din Israel, Iordania și Liban. Când ziua a trecut fără să se împlinească ceea ce au crezut, ceea ce ea și familia ei au făcut a fost să caute părtășie unii cu alţii și să se reasigure și încurajeze cu privire la credinţa pe care o au.

Camping, care locuiește în apropierea sediului, nu a fost de găsit sâmbătă dimineaţa. Presa a încercat să ia legătura cu el sâmbătă seara însă fără succes. „Harold Camping trebuie să-și ceară scuze public pentru eroarea predicţiei sale și pentru faptul că a dus oamenii în rătăcire", a afirmat Ed Stetzer, un lider baptist și președinte al LifeWay Research. „Acţiunile lui Camping au aruncat o lumină proastă asupra creștinismului". Și pastorul Glenn Lee Hill deplânge faptul că această profeţie mincinoasă aruncă o lumină proastă asupra creștinilor. „Pentru că, atunci când așa ceva nu are loc, toţi cei ce credem în Iisus vom fi satirizaţi în toate show-urile de televiziune sau în discursurile celor care căutau un nou motiv să ia religia în râs. Creștinismul, numele lui Iisus și toţi cei ce iau în serios religia vor avea de îndurat bășcălia făcută pe seama acestei false profeţii."

Semnele timpului a abordat subiectul pe larg în ediţia lunii mai a revistei tipărite. Un extras al articolului lui Marius Necula poate fi citit și online sub titlul Spărgătorii de coduri: Biblia și matematica profetică. Subiectul nu a ocolit România dovadă fiind faptul că Ziua Judecăţii a fost anunţată și la Timișoara. Tema este analizată și de Florin Bică în Ziua Judecăţii de sine, un blog care atrage atenţia asupra lecţiei sincerităţii.