Trei ocazii în care oamenii au crezut că trăiesc sfârșitul lumii

Sfârșitul lumii a fost prezis și așteptat de multe ori. Puţine alte evenimente trebuie să fi fost atât de anunţate și exploatate, precum în povestea ciobănașului care a strigat de (prea) multe ori că vine lupul. Și totuși, amânarea și interpretările eronate ne îndreptăţesc să credem că sfârșitul lumii nu va mai veni?

Profeţiile biblice și teoria conspiraţiei

În 2015, evanghelicul harismatic Jeremiah Johnson, care lucra ca pastor și plantator de biserici în Florida (SUA), a anunţat că o voce din partea lui Dumnezeu i-a spus într-un vis că Donald Trump urma să devină președintele SUA. Când lucrul acesta s-a întâmplat, Johnson a devenit faimos la nivel naţional.

Speranţă din mijlocul Adâncului

Foc care cade din cer. Un tsunami care mătură totul în cale. Orașe abandonate – poate fi vorba de Los Angeles, New York, Sydney sau Hong Kong. Acestea sunt imaginile pe care le asociem cel mai adesea cu sfârșitul lumii, dar imaginaţia apocaliptică poartă amprenta modului în care literatura, arta, și, bineînţeles, Hollywoodul au tratat...

Ce mai citim despre sfârșitul lumii?

Din 2004, de când Google oferă statistici despre căutările utilizatorilor, au existat patru mari subiecte care au generat o creștere semnificativă a căutărilor pe Google cu privire la sfârșitul lumii.

Riscurile discuţiilor despre salvarea lumii

Preocuparea pentru clima planetei și salvarea lumii este de multe decade în atenţia lumii, obervându-se, în anii 1980, subţierea stratului de ozon.

La ceasul judecăţii

Judecata lui Dumnezeu este cea mai mare demonstraţie a dreptăţii lui Dumnezeu în univers – cealaltă parte a medaliei care poartă efigia Crucii. La Dumnezeu, „harul și adevărul se întâlnesc, dreptatea și pacea se sărută”1 (Psalmii 85:10).

Vie împărăţia Ta!

Pentru un cititor novice, cartea Apocalipsa pare un amalgam înspăimântător și greu descifrabil de simboluri și evenimente terifiante. Mesajul cărţii este însă unul tivit cu speranţă: pentru cei care cred în Iisus, El are un final care depășește cele mai înalte așteptări.

Sfârșitul lumii, de-a lungul istoriei

Practic, fiecare civilizaţie a nutrit convingeri privind sfârșitul tuturor lucrurilor, precum și despre calendarul acestui sfârșit, despre contextele care îl precedă și despre probabilele semne ale iminenţei lui. Există multe diferenţe între ele, dar și multe similarităţi.

Sfârșitul lumii, pe harta convingerilor care ne înspăimântă

Un bun sondaj de opinie nu caută să afle dacă oamenii cred sau nu că va exista un sfârșit al lumii. Mai degrabă, verifică ce cred oamenii despre când și cum va veni sfârșitul. Iar lucrurile nu stau așa întâmplător.

Timpul sfârșitului, în învăţătura lui Iisus

Se scrie mult și divers pe tema sfârșitului lumii, dar, dacă acest sfârșit coincide cu venirea lui Hristos a doua oară, atunci ar trebui să-l întrebăm pe Iisus Însuși cum vede întoarcerea Sa.

Care sunt și cum citim semnele sfârșitului?

Aveam opt ani când stăteam în faţa casei împreună cu părinţii mei și ne uitam la Sputnik (primul satelit lansat de om pe orbita Pământului) mișcându-se cu o viteză surprinzătoare pe cerul nopţii. La scurt timp de la acel moment am auzit un credincios sincer spunând că „Dumnezeu nu-l va lăsa niciodată pe om să aterizeze...

Criza

Sub titlul „Sfârşitul unei civilizaţii”, revista „VU” Nr. 259 din 1 Martie 1933 a publicat o cercetare plină de interes cu privire la criza actuală. Dl. Francis Delaisi, în articolul intitulat: „Criza periodică sau Criza de regim?” arată prin ce înlănţuire de cauze şi efecte am trecut, dela o criză agricolă la o criză comercială,...

Mintea de pe urmă la Ziua de Apoi

Deși continuu își îmbunătăţesc pregătirea în faţa crizelor și dezastrelor, societăţile moderne se găsesc neputincioase în faţa unei ameninţări în creștere: crizele transnaţionale.

COVID-19: Care sfârșit este Sfârșitul?

Pe măsură ce criza cauzată de noul coronavirus s-a adâncit și s-a extins, era de așteptat ca fenomenul să fie încadrat în schemele apocaliptice[1] care tind să apară în asemenea contexte.

Ce spune Biblia despre bolile contagioase (cum este COVID-19)?

De la izbucnirea pandemiei noului coronavirus, mulţi își pun întrebări dintr-o perspectivă religioasă. Este această pandemie o judecată a lui Dumnezeu asupra rasei umane? Este un semn al sfârșitului? Vorbește profeţia biblică despre ea? Chiar și cei care nu cred în Dumnezeu sau în Biblie se întreabă ce părere au vecinii sau cunoscuţii lor creștini...

Dosarul „Revenirea” – O anchetă de 2000 de ani (VII)

La capătul unui periplu care a urmărit modul în care credinţa şi speranţa celei de a doua veniri a lui Iisus s-au manifestat în istoria bimilenară a creştinismului, ultima parte a dosarului „Revenirea” prezintă secvenţele finale care leagă această istorie de prezent: mişcarea millerită şi adventismul.

Dosarul „Revenirea” – O anchetă de 2000 de ani (VI)

Aşteptarea revenirii lui Iisus în Europa şi America secolului al XIX-lea a lăsat în urmă o cărare pe care credincioşii şi viitorii credincioşi pot păşi cu încredere. Dincolo de înţelegerea teologică imperfectă a înaintaşilor, pentru care nimeni nu are nevoie să se ruşineze, Dumnezeu a dovedit că poate folosi orice material, cu condiţia de a-I...

Fiica lui Billy Graham susţine că diagnosticul ei de cancer e un semn profetic

Între afirmaţiile publice făcute după diagnosticarea sa cu cancer, Anne Graham Lotz a adăugat recent și o interpretare inedită, aceea că boala sa nu ar fi altceva decât un semn că Israelul va suferi un atac surprinzător.

Dosarul „Revenirea” : O anchetă de 2000 de ani (I și II)

Orice religie are sau nu căutare în funcţie de beneficiile promise. Pe om îl interesează beneficiile imediate în viaţa aceasta, dar îl interesează în mod special viitorul, speranţa pe care i-o aduce propria religie şi cât este ea de sigură.

Va fi Templul reconstruit?

Pentru Paștele evreiesc din 2007, Sinedriul a votat reintroducerea sacrificiilor animale. Forul religios evreiesc spune că a venit chiar și vremea ca Templul să fie reconstruit.

Mâna care mișcă mâna președintelui

Președintele american, Donald Trump, a declarat Ierusalimul capitală a Israelului, iar proclamaţia sa a fost catalogată de Los Angeles Times drept „una dintre hotărârile cu cel mai mare impact și cel mai mare risc la nivel global” pe care președintele le-a luat până acum. Însă în culisele acestei decizii asumate politic se află (fără a...