Efectele pe termen lung ale nașterii premature

105

Într-o analiză a 9 studii despre nașteri premature extreme, cu bebeluși născuţi între 22 și 25 săptămâni de sarcină, cercetătorii au aflat că, prin comparaţie cu bebelușii născuţi la termen, cei prematuri au un risc mult mai mare de a dezvolta probleme neurologice între 4 și 8 ani.

Studii anterioare au arătat că bebelușii născuţi prematur sunt expuși la mult mai multe probleme de sănătate decât ceilalţi. Spre exemplu, un studiu realizat în 2011 pe abilităţile cognitive, precum memorie și atenţie, ale tinerilor adulţi care au avut nașteri premature, arată că aceștia au avut rezultate mai proaste la testul cu exerciţii practice și au avut nevoie de mai mult timp pentru a realiza obiective intelectuale.

Pe lângă dezavantajele legate de funcţiile cognitive, studiile arată că cei născuţi prematur au un risc mult mai mare de a muri de timpuriu ca adulţi. În ultimii ani s-a avansat în serviciile medicale de îngrijire a acestor bebeluși, dar riscurile nu au fost scăzute. În 2012, o echipă de cercetători de la Institutul din Londra pentru Sănătatea Femeii a reportat că rata deceselor și a problemelor de sănătate ale bebelușilor născuţi prematur a rămas neschimbată de decenii, scrie Time.

Documentând toate aceste efecte negative serioase ale nașterilor premature, doctorii și cercetătorii atrag atenţia asupra importanţei de a ajuta acești bebeluși să se dezvolte în uter pentru cât mai mult timp posibil.