Un spital catolic susţine că fetuşii nu sunt fiinţe

27

Episcopii catolici din statul Colorado au decis să verifice politica şi practicile unei organizaţii non-profit catolice, care a argumentat - în cadrul unui proces de malpraxis - că fetuşii nu sunt persoane.

„Episcopii catolici din Colorado nu sunt capabili să discute disputa legală ce are loc. Totuşi, vom desfăşura o verificare completă a acestei situaţii…pentru a ne asigura că politicile şi practicile sunt conforme cu învăţăturile Bisericii Catolice", se arată într-o declaraţie de presă.

Declaraţiile avocaţilor Catholic Health Initiatives, organizaţie care conduce spitalul St. Thomas More din Canon, Colorado au ajuns pe prima pagină a cotidianelor americane, din cauza afirmaţiilor potrivit cărora fetuşii nu sunt persoane, idee ce contrazice poziţia oficială a Bisericii Catolice.

Cazul de malpraxis se referă la o pacientă, însărcinată cu gemeni în şapte luni, care s-a prezentat la spital din cauza unei insuficienţe respiratorii şi care a decedat ca urmare a unui infarct, în 2006. Din cauza opiniei pe care medicii o au despre fetuşi, nimeni nu a intervenit să efectueze imediat o operaţie cezariană femeii decedate, pentru a salva pe cei doi băieţi gemeni care puteau supravieţui chiar dacă se năşteau prematur, la şapte luni, declară Jeremy Stodghill, soţul femeii în Colorado Independent.

Avocaţii apărării au continuat pledoaria, susţinând că medicii sunt protejaţi de legea americană, care afirmă că fetuşii nu sunt persoane cu drepturi legale, până în momentul naşterii lor. În schimb, catolicii susţin că un fetus are viaţă şi este fiinţă, chiar din mommentul conceperii.