Hipertensiunea arterială ucide: România pe locul 4 în Europa

277

În România doar 3 din 7 pacienţi care suferă de hipertensiune arterială primesc medicaţia corectă, această boală fiind întălnită la aproximativ 40% dintre cetăţeni. Hipertensiunea afectează organe precum creierul, inima, ochii și rinichii, a afirmat prof. dr. Ioan Bruckner, preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă, în cadrul conferinţei organizate cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, informează Mediafax.

În România doar 3 din 7 pacienţi care suferă de hipertensiune arterială primesc medicaţia corectă, această boală fiind întălnită la aproximativ 40% dintre cetăţenii. Hipertensiunea afectează organe precum creierul, inima, ochii și rinichii, a afirmat prof. dr. Ioan Bruckner, preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă, în cadrul conferinţei organizate cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, informează Mediafax.

Potrivit statisticilor, România se află pe locul 4 în Europa în ceea ce privește mortalitatea generată de bolile de inimă. O alimentaţie nesănătoasă, fumatul și lipsa de mișcare reprezintă factori agravanţi pentru această boală, iar simptomele unei creșteri a tensiunii arteriale sunt durerea în ceafă și pulsul peste 80.

Potrivit afirmaţilor făcute de prof. dr. Bruckner, doar 44% dintre români știu că au această boală, iar dintre ei doar 39% sunt trataţi, însă doar 3 din 7 persoane sunt tratate corect.

Excesul de sare în alimentaţie reprezintă un alt factor favorizant pentru apariţia hipertensiunii arteriale, iar pentru acest motiv Ministerul Sănătăţii se va alătura unei acţiuni europene de a desfășura o campanie pentru reducerea consumului de sare, pe o perioadă de 5 ani.