A apărut un tratament revoluţionar, ce îngheaţă tumorile canceroase

49

Este posibil ca, foarte curând, intervenţiile chirurgicale să devină istorie în cazul tumorilor maligne de sân, datorită unei noi tehnologii care distruge tumorile prin îngheţarea lor.

Tumorile mai mici decât mărimea unei mingi de golf pot fi înţepate, fără anestezie, cu un ac îngheţat la -170 de grade Celsius, prin care curge nitrogen lichid. Prin acest ac, medicul injectează nitrogenul astfel încât tumora devine o minge de gheaţă. Astfel se opreşte evoluţia celulor canceroase. Ulterior, tumora este dezgheţată, proces prin care se dezintegrează şi este extrasă din corp printr-un cateter.

Intervenţia este simplă şi durează doar 15 minute. Avantajele majore ale acestei tehnici sunt provocarea unor daune minime ţesutului sănătos din apropierea tumorii şi lipsa durerii şi a complicaţiilor post-operatorii.

Autorul studiului, dr. Peter Littrup, de la Institutul de Cancer Karmanos din Detroit, SUA, este optimist în privinţa rezultatelor obţinute şi consideră că noua metodă este o alternativă excelentă la terapiile actuale, scăzând semnificativ şansele de recurenţă a cancerului mamar.