A fost făcut un pas important în vindecarea orbirii

176

O echipă de cercetători britanici au anunţat că au făcut un mare pas înainte, prin efectuarea unui transplant de celule stem care ar putea reda vederea persoanelor cu deficienţe de vedere.

Cu ajutorul implantului de celule stem, medicii au reuşit să recreeze fotoreceptorii din retină, celulele care reacţionează la lumină şi transmit un semnal electric în creier. Testele au fost efectuate cu succes pe şoarecii orbi, studiul demonstrând că celulele se pot integra în anatomia ochiului şi chiar încep să funcţioneze.

Momentan, eficacitatea tratamentului este încă scăzută, doar în jur de 1.000 de celule stem din 200.000 transplantate reuşind să devină o parte funcţională a retinei. Însă succesul se datorează faptului că în cazul ochiului celulele fotoreceptoare trebuie să transmită semnalul electric doar unui singur alt tip de celule, nu mai multe, pentru ca imaginea să se formeze în creier.

În plus, sistemul imunitar al ochiului este destul de scăzut, astfel încât pericolul ca celulele stem injectate să fie respinse este minim.

Dacă totul progresează bine, în cinci ani s-ar putea începe testele pe oameni, iar bolile bătrâneţii care duc la orbire vor putea fi vindecate cu ajutorul unei retine create în laborator.