Un adolescent autist le-a dat bătăușilor lui o lecţie de toleranţă

1415

Gavin Joseph, un adolescent diagnosticat cu sindrom Asperger (o tulburare din spectrul autist) a decis să nu depună nicio plângere împotriva unui grup de colegi de liceu care, enervaţi de felul lui „ciudat” de a se purta, l-au bătut până l-au lăsat lat, ca să „îi dea o lecţie”.

Părinţii lui Gavin au aflat încă de când băiatul avea 3 ani că suferă de Asperger și deficit de atenţie (ADHD). Și nu le-a fost ușor. Mama lui, Cortnie Stone, povestea într-o postare pe Facebook că deși „Asperger nu este un handicap care se «vede», este totuși unul care îngreunează stabilirea unor relaţii sociale sau emoţionale. Nu îl împiedică să se miște sau să meargă, dar îi îngreunează foarte mult interacţiunile de zi cu zi cu ceilalţi oameni.”

Cum se întâmplă acest lucru mai exact explică tot Cortnie care spune că, din cauza sindromului, Gavin „poate părea nepoliticos, lipsit de răbdare, «ciudat», detașat sau dezinteresat, însă nu face lucrul acesta intenţionat. El poate de asemenea să fie amabil, generos și iertător, dar chiar și lucrul acesta poate părea uneori deplasat fiindcă pentru el e un comportament învăţat, nu e ceva care îi vine întotdeauna natural.”

Sindromul de care suferă Gavin l-a împiedicat să menţină prietenii de lungă durată, în parte și fiindcă adolescentul are tendinţa de a se izola. „Gavin a petrecut ani în șir învăţând ceea ce societatea consideră și nu consideră adecvat, și astfel a reușit să nu jignească pe nimeni și să nu iasă în «decor»”, mărturisea Cortnie. Însă adolescenţa este perioada în care tinerii își resetează iar și iar identitatea și valorile, ceea ce face foarte dificil pentru Gavin să rămână motivat să respecte normele atunci când vede cum ceilalţi nu le respectă. Bătăliile pe care le are de dus adolescentul sunt foarte puternice, iar una dintre cele mai recente a fost chiar una fizică.

Într-o zi de la sfârșitul lunii trecute, mai mulţi adolescenţi îl bârfeau în gașcă pe Gavin, intrigaţi de cât de „ciudat” este că puștiul stă mereu singur, participă la evenimente de capul lui și privește atent oamenii. Spuneau că e „dubios” cum vrea el să se împrietenească cu oameni pe care nu-i cunoaște. A doua zi, un adolescent care se întâmplase să audă discuţia, a decis să ia problema în mâini. Fără să fi vorbit vreodată până atunci cu Gavin, l-a atras în mijlocul unui grup de tineri, care la rândul lor nu îl cunoșteau pe Gavin, și l-au lovit cu pumnii, l-au strâns de gât și l-au bătut până l-au lăsat lat, „ca să-și înveţe lecţia”.

Mama lui Gavin spunea că fiul ei este bine acum. A suferit o comoţie, are răni pe esofag, vârful nasului fracturat și un hematom la ochi, însă din fericire nicio rană permanentă. Gavin nu a depus plângere la poliţie, însă a cerut ca orele în folosul comunităţii pe care bătăușii sunt obligaţi să le efectueze să aibă loc la un centrul pentru persoane cu dizabilităţi, scria Cortnie. De asemenea, agresorii vor trebui să scrie un referat despre sindromul Asperger și să urmărească o declaraţie video de 20 de minute, înregistrată de Gavin în prezenţa familiilor bătăușilor, „pentru ca toţi să înţeleagă răul pe care l-au făcut și să vadă întregul incident din perspectiva lui”, mai spunea mama.

Cortnie se declara mândră de fiul ei și încrezătoare că oamenii vor învăţa ceva din tot ce s-a întâmplat. Speranţa acestei mame este ca alţi părinţi să fie inspiraţi să le spună propriilor copii despre dizabilităţile care nu se văd și să îi înveţe să fie toleranţi cu persoanele diferite de ei. „Învăţaţi-i că dacă văd mereu pe cineva stând singur, poate că nu e alegerea lui să fie singur.”