Alăptatul este benefic pentru sănătate şi ajută la prevenirea cancerului de sân

100

Aproximativ 5.000 de cazuri de cancer de sân, la care se adaugă alte zeci de mii de cazuri de hipertensiune şi infarcte ar putea fi evitate dacă mamele şi-ar alăpta nou-născuţii timp de cel puţin un an, arată un studiu american citat de publicaţia Time.

Cercetarea s-a bazat pe un model statistic complex care compară efectele ratelor actuale de alăptare din SUA cu ratele ideale. În cadrul studiului condus de cercetătoarea dr. Melissa Bartick de la Universitatea Harvard, au fost simulate experienţele a două milioane de femei americane, începând de la vârsta de 15 ani şi până au împlinit 70 de ani. Pe baza acestor date, s-au realizat estimări ale efectelor şi ale costurilor cumulate pe parcursul întregii perioade. Calculele au luat în seamă o serie de factori precum numărul de naşteri, perioada de alăptare sau dezvoltarea a cinci afecţiuni: cancerul de sân, cancerul ovarian apărut în premenopauză, hipertensiunea arterială, infarct şi diabet de tipul 2.

Rezultatele au arătat că doar 25% dintre acestea au alăptat copiii timp de 12 luni (perioada recomandată). Mai mult, dr. Bartick susţine că aproximativ 60% dintre femei nu duc la bun sfârşit nici măcar intervalele setate la trei, până la şase luni de alăptare. Studiul nu a descoperit efecte semnificative ale alăptării asupra dezvoltării cancerului ovarian sau a diabetului în acest context.

În schimb, cercetătorii au raportat rata mortalităţii pe fondul bolilor luate în considerare la costul adus societăţii de moartea femeilor înainte de vârsta de 70 de ani, iar suma calculată atinge 17,4 miliarde de dolari. Valoarea a fost calculată cu ajutorul unei metode care foloseşte vârsta pentru a stabili valoarea vieţii umane. Mai mult, alăptarea pe o perioadă mai scurtă decât cea recomandată costă în jur de 734 de milioane de dolari, traduşi în spitalizări pe fondul imunităţii scăzute a copiilor, vizite la doctor şi medicamente. La acestea se adaugă 126 de milioane de dolari pe fondul perioadelor nelucrate.

Dr. neonatolog Kathleen Marinelli, preşedintele ales al Comitetului American de Alăptare susţine că această cercetare scoate în evidenţă costurile imense aduse societăţii pe fondul ignorării importanţei alăptării. Ea notează, de asemenea, că „alăptatul nu este o alegere pentru stilul de viaţă, ci un imperativ pentru sănătatea publică".

Aproximativ 860 de milioane de dolari ar putea fi economisiţi prin prevenirea bolilor cauzate de alăptarea pe o perioadă mai scurtă decât cea recomandată, arată studiul publicat în jurnalul Obstetrics & Gynecology.