Soarele şi beneficiile pe care le aduce sănătăţii noastre

3797

Deşi expunerea prelungită la soare ne poate îmbătrâni pielea şi poate conduce chiar la apariţia cancerului, câteva momente la soare se pot dovedi a fi extrem de benefice pentru sănătatea noastră.

Iată câteva modalităţi prin care soarele îşi aduce contribuţia pozitivă asupra corpului uman, notate de Mirror Online.

Soarele îţi face zâmbetul mai frumos. Lipsa vitaminei D (pe care corpul nostru o produce atunci când este expus la soare) poate cauza afecţiuni şi inflamaţii gingiilor, lucru care ar putea conduce la apariţia cariilor şi chiar la pierderea dinţilor. Vitamina D ar putea îmbunătăţi structura osoasă din jurul dinţilor, susţine medicul stomatolog Chris Barrowman.

Tot vitamina D ar putea fi cea care te poate ajuta să îţi păstrezi vederea intactă pentru mai mult timp. Un experiment realizat de cercetătorii de la Institutul de Oftalmologie de la University College London pe şoareci de laborator a arătat că vederea cobailor s-a îmbunătăţit, iar semnele de îmbătrânire a vederii au fost ameliorate în urma administrării unor suplimente de vitamina D.

Timpul petrecut afară în zilele însorite ar putea ajuta la prevenirea cancerului de sân, arată un studiu canadian. Responsabilă de acest efect benefic este tot vitamina D care poate reduce riscul de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer, declară dr. Pamela Goodwin, cercetător la Universitatea din Toronto.

Concluzia cercetătorilor canadieni este, se pare, susţinută de un alt studiu realizat de Institutul naţional american pentru Cancer, care a arătat că bărbaţii care au petrecut un timp suficient expuşi la razele soarelui au experimentat o scădere a riscului de dezvoltare a cancerului la rinichi cu 38 de procente, spre deosebire de cei care au stat un timp insuficient expuşi.

Doar 20 de minute de expunere la soare conduc la eliberarea oxidului nitric de către vasele de sânge, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh. Oxidul nitric contribuie la scăderea tensiunii arteriale, micşorând astfel riscul apariţiei unui infarct, a unui accident vascular cerebral sau formării cheagurilor de sânge.

Efectele benefice ale soarelui asupra organismului nostru nu se opresc aici. Mirror adaugă că expunerea moderată la razele soarelui poate ajuta la sporirea imunităţii, la îmbunătăţirea vieţii sexuale, la creşterea eficienţei tratamentelor medicamentoase şi contribuie la reglarea temperaturii corpului.