Alertă în 39 de ţări, din cauza unui virus mortal

124

Trei persoane au murit în Statele Unite în urma unei infecţii cu o boală pulmonară rară, după ce au petrecut vacanţa în parcul naţional Yosemite. Alte 8 persoane sunt încă spitalizate şi autorităţile americane au transmis avertizări în 39 de state, în legătură cu posibilitatea răspândirii infecţiei pe teritoriul lor.

Autorităţile americane au anunţat circa 12.000 de persoane care au trecut prin parcul naţional în perioada 10 iunie-24 august, de posibilitatea contactării hantavirus, o infecţie pulmonară rară, transmisă de şoareci, relatează USA Today. Dintre aceste persoane, 2.500 au părăsit între timp teritoriul american.

Avertismentele sunt în special pentru persoanele care au rămas peste noapte în corturile tip „91", din popularul camping de corturi Curry Village. Din cauza unei defecţiuni de design, şoarecii au avut posibilitatea să se instaleze între pereţii dubli ai cabinelor şi să răspândească virusul prin particule fine de urină sau fecale ridicate în aer.

Din cauza perioadei lungi de incubaţie, amploarea exactă a contaminării cu acest virus incurabil nu poate fi încă stabilită. Simptomele se instalează după câteva săptămâni şi include febră, dureri de cap, dureri musculare, după care degenerează rapid în probleme respiratorii şi deseori, moarte. Nu există vaccin împotriva infecţiei, dar dacă boala este diagnosticată, printr-un test de sânge, în stadiu timpuriu, cresc şansele de supravieţuire, menţionează site-ul oficial al Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, conform Agrepres.