Alianţa companiilor alimentare împotriva grăsimilor saturate

58

Subway, Morrisons și Nestle sunt printre firmele care au semnat un „acord de responsabilitate" pentru a reduce grăsimile saturate din produsele de pe piaţa din Marea Britanie.

Ciocolata Kit Kat și biscuiţii Oreo ar trebui să devină mai sănătoase, a anunţat guvernul britanic, la câteva zile după ce British Medical Journal scria că zahărul și grăsimile nesaturate sunt principala cauză pentru înmulţirea cazurilor de diabet și boli de inimă. Din dieta naţională s-ar reduce o cantitate de grăsimi care ar umple mai mult de un bazin de înot olimpic, scrie Guardian.

Un bărbat nu ar trebui să mănânce mai mult de 30 g de grăsimi saturate pe zi și o femeie nu mai mult de 20 g, însă cifrele arată că aceste nivele sunt depășite cu mai mult de 20%. Ministerul Sănătăţii se așteaptă ca acestă iniţiativă să facă o diferenţă „enormă", dar nu toţi cred asta.

Profesorul John Ashton, președinte al Facultăţii de Sănătate Publică crede că măsura nu este credibilă, scrie BBC. El este de părere că „acest anunţ este o picătură într-un ocean în comparaţie cu scala crizei obezităţii" și că firmele ar trebui să scadă și nivelul de zahăr și sare din produse.

Grăsimea saturată este tipul de grăsime care se găsește în unt, plăcinte, biscuiţi, prăjituri, carne grasă, cârnaţi, brânză și smântână. O dietă bogată în grăsimi saturate poate crește nivelul colesterolului din sânge, care crește riscul de boli cardiovasculare.