Americanii trăiesc mai mult, dar sunt mai bolnavi

21

Americanii trăiesc mai mult, dar calitatea vieţii lor nu este una superioară. Deşi decesele cauzate de cancer sau de boli cardiovasculare sunt în scădere, americanii suferă de mai multe boli cronice, arată un raport anual ce a evaluat sănătatea publică.

Raportul a inclus 24 de indici ai sănătăţii, între care consumul de alcool, fumatul, frecvenţa exerciţiului fizic, incidenţa bolilor infecţioase şi a bolilor coronariene.

Astfel, statul cu cei mai sănătoşi locuitori este Vermont, iar Mississippi şi Louisiana ocupă ultimele locuri, cu cei mai bolnavi locuitori. Aceştia din urmă sunt, în majoritate, obezi şi nu practică sport, iar cei mai mulţi fumează.

Printre factorii care afectează negativ sănătatea se numără sedentarismul (26,2% dintre americani nu practică niciun sport, nici măcar o dată pe lună), diabetul (9,5% dintre americani suferă de diabet) şi hipertensiunea arterială (30,8% dintre americani suferă de această afecţiune).

Speranţa de viaţă din SUA este de 78,5 ani, cu cinci ani mai mare decât în România. Decesele au scăzut cu 18%, comparativ cu anul 1990. În plus, decesele din cauza bolilor cardiovasculare au scăzut cu aproape 35%, iar cele din cauza cancerului cu 7,6%, relatează USA Today.