Anglia: Un produs McDonalds, pe lista alimentelor recomandate zilnic

133

O decizie fără precedent a fost luată în Marea Britanie, de către Autoritatea pentru Standarde în Publicitate (ASP), care a inclus o băutură acidulată pentru copii de pe meniul de la McDonald's, în aceeaşi categorie cu alimente precum merele sau brocoli.

Potrivit Daily Mail, ASP este o autoritate de reglementare independentă care supraveghează publicitatea din mass-media britanică. Reclama care se face la băutura „Fruitizz", susţine că sucul „este plin de bule fructate şi nu conţine zahăr, coloranţi artificiali sau arome şi este una dintre cele cinci porţii de fructe sau legume recomandate pentru copilul tău".

Reprezentanţii ASP au fost nevoiţi să deruleze o anchetă privind informaţiile susţinute în reclamă, după ce au fost depuse mai multe plângeri. „McDonald's face ce fac şi alte companii: exploatează în scopuri comerciale faptul că regulile privind cele cinci porţii de fructe şi legume pe zi nu sunt foarte stricte", susţine Malcolm Clark, reprezentant organizaţiei Children's Food Campaign.

Conform Daily Mail, băutura de 250 de ml, este un amestec de concentrat de suc de fructe, incluzând struguri, zmeură şi lămâie, cu apă minerală acidulată, arome naturale şi aditiv alimentar sorbat de potasiu. Ea conţine 100 de calorii şi 25 gr de zahăr, echivalentul a 6 linguriţe de zahăr. Cu toate astea, reprezentaţii ASP au decis că aromele naturale şi adivii alimentari folosiţi în prepararea băuturii pentru copii „nu anulează beneficiile celor 150 de mililitri de suc, în condiţiile în care întreaga cantitate de 250 de mililitri servită este consumată".

Clark spune că principala vină este a guvernului britanic, care ar trebui să refacă regulamentul foarte lax, privind recomandarea de a consuma cinci fructe şi legume pe zi pentru ca mesajele legate de aceasta să vizeze doar alimentele cu adevărat sănătoase, şi nu produse de tip junk food.