Animalele de casă protejează bebelușii de infecţii

279

Conform unui nou studiu publicat în revista Pediatrics, prezenţa animalelor de casă, în special câini, dar și pisici, în preajma bebelușilor în primul lor an de viaţă, duce la mai puţin infecţii respiratorii și de ureche.

Deși cercetătorii nu aflat încă cum funcţionează această influenţă, rezultatele studiului sugerează că bebelușii care stau în contact cu un câine, au un sistem imunitar întărit. Și pisicile asigură protecţie bebeluşilor, dar efectul este mai slab decât în cazul câinilor, conform AFP.

De fapt, bebeluşii care trăiesc în casă cu câini sau pisici sunt cu 30% mai puţin susceptibili să facă infecţii respiratorii (tuse, rinită şi febră) şi cu circa 50%, infecţii ale urechii, și au nevoie de mai puţine tratamente cu antibiotice, faţă de cei care în familia cărora nu există animale domestice.

Copiii care aveau un câine în casă până la şase ore pe zi, au avut parte de cea mai eficientă protecţie, faţă de copiii care nu aveau câine sau care-l aveau în curte.

Studiul a fost realizat pe 397 de copii finlandezi ai căror părinţi au ţinu un jurnal zilnic cu starea de sănătate a copilului în primul an de viaţă.

Alte studii pe acest subiect au prezentat rezultate contradictorii, unele apreciind că nu există avantaje pentru copiii care trăiesc în preajma unor animale cu blană, altele considerând că există o anumită protecţie împotriva guturaiului şi a afecţiunilor stomacului.