Aproape 55% dintre fumătorii români au sub 19 ani

94

Din numărul total al fumătorilor români, 54,8% sunt tineri cu vârste între 14 şi 19 ani.

Ritmul în care creşte numărul fumătorilor în România este alarmant, în special întrucât grupele cele mai vulnerabile sunt femeile şi tinerii, au concluzionat medicii aflaţi în Sala Teatrului „Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea la Conferinţa Naţională organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu".

Dacă în anul 2008, România se afla pe locul al patrulea între statele membre UE la consumul de tutun pe cap de locuitor, în prezent, ţara noastră îşi dispută „supremaţia" pentru locul I. Fumatul face cele mai multe victime din rândul femeilor şi a tinerilor cu vârste cuprinse între 14-19 ani.

Medicii prezenţi la conferinţă au discutat problemele tot mai acute privind terapia farmacologică în combaterea sevrajului nicotic. Pornind de la realitatea că fumatul este prima treaptă spre consumul de droguri, specialiştii au concluzionat că fumătorii dependenţi au nevoie şi de consiliere făcută de specialişti, dar şi de medicaţie. 

Însă medicaţia pentru eliminarea sevrajului nicotic şi a dependenţei nu a reuşit până la această dată să facă miracole. De aceea, aceasta ar trebui precedată de educaţia anti-fumat de la vârste foarte mici.