Mijlocul inedit prin care bacteriile creează opere de artă (Galerie foto)

173

Zachary Copfer este un tânăr microbiolog într-atât de pasionat de profesia sa încât a ales să folosească bacteriile într-un mod inedit: pentru a crea fotografii.

Metoda pe care el o numeşte „bacteriografie" împrumută tehnici de developare pentru a crea imagini fotografice cu ajutorul coloniilor de bacterii. Până acum, Copfer a creat câteva portrete ale unor personalităţi celebre, precum Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Charles Darwin şi Albert Einstein.

Pentru fiecare portret, ce măsoară 24 x 24 cm, Copfer a folosit o placă petri pe care a acoperit-o cu bacteria Serratia marcescens, responsabilă cu infecţiile dobândite în spital, pe care a ales-o datorită culorii roşii pe care o are. După ce bacteria se înmulţeşte pe placă, Copfer aşează pe deasupra acesteia fotografia pe care doreşte să o realizeze din bacterii.

Apoi, în loc să expună fotografia luminii ultraviolete, ca în developarea clasică, Copfer o expune radiaţiilor. Astfel, imaginea creează o umbră în zona unde s-au format bacterii, iar radiaţiile distrug bacteriile propriu-zise. Imaginea creată este dată cu un lac pentru a putea fi expusă fără a se deteriora.