Bebeluşii care dorm la minus 5 grade Celsius

641

Toţi părinţii doresc să îşi expună copiii la aer curat. Dar iarna, când temperaturile coboară sub pragul de 0 grade Celsius, cine ar mai scoate copiii afară? Se pare că părinţii din ţările nordice fac asta dintotdeauna.

Iarna, temperaturile în timpul zilei scad sub minus 5 grade în Stockholm, dar poţi să vezi peste tot cărucioare în care dorm bebeluşi. Părinţii la căldură în cafenele, în timp ce cărucioarele sunt lăsate afară, unde bebeluşii îşi fac somnul de după-amiază, scrie BBC.

De asemenea, când prietenii merg în vizită cu cei mici, gazda le oferă mai degrabă balconul sau terasa ca loc unde să îşi culce copilul, nu dormitorul.

Obiceiul se practică tot anul, dar părinţii profită cel mai mult de iarnă, pentru a-i feri pe micuţi de boli. Unii părinţi consideră temperatura de minus 10 grade limita la care îşi expun copiii, în timp ce alţii mai adaugă o pătură şi merg chiar până la minus 15 grade Celsius.

Nu este o modă nouă şi chiar şi instituţiile o practică. Cele mai multe creşe din Suedia îi scot pe copii afară să doarmă. În plus, nu este nimic ciudat să vezi pe trotuar rânduri de cărucioare cu bebeluşi care dorm în ele.

În Finlanda, sfatul autorităţilor este ca părinţii să îşi scoată copiii afară de la două săptămâni după naştere. Indiferent de sezon, copiii dorm mai bine în aerul curat decât în dormitoarele lor.