5 lucruri surprinzătoare despre banala răceală

290

Iarna prelungită şi schimbările bruşte de temperatură din primăvara aceasta au dus la numeroase cazuri de gripă sau răceală. Iar pericolul nu a scăzut: peste 200 de virusuri pot cauza dureri în gât, tuse sau strănut.

Dr. Theresa Haguel explică faptul că există cinci lucruri surprinzătoare legate de răceală de care oamenii nu ţin cont. Primul este acela că virusurile ce cauzează răceala pot fi găsite în toate colţurile lumii şi se modifică genetic într-atât de repede, încât e posibil ca, în decursul unei perioade scurte de timp, o persoană să se îmbolnăvească de mai multe ori.

În al doilea rând, rinovirusurile, care cauzează între 30 şi 50% dintre răceli, pot trăi în afara corpului până la 48 de ore. De aceea, este important să ne spălăm pe mâini după ce atingem suprafeţele expuse la microbi, precum clanţele uşilor, tastatura sau butoanele din lifturi.

În al treilea rând, fiecare persoană poate sta la o anumită distanţă de o alta care e răcită pentru a nu se îmbolnăvi. În funcţie de distanţa la care sunt trimişi microbii prin respiraţie, strănut sau tuse, distanţa minimă între două persoane ar trebui să fie de 1,8-2 metri, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători din Canada şi Singapore.

În al patrulea rând, vremea poate să ne influenţeze starea de sănătate, dar nu aşa cum bănuiam până acum. Cu cât umiditatea din aer este mai ridicată, cu atât microbii pot călători pe distanţe mai mari. Prin urmare, nu vremea rece ne afectează, ci nivelul de umiditate din perioada rece a anului.

În cele din urmă, vitamina C nu ţine răceala la distanţă, aşa cum se credea. Însă o cantitate de 0,2 grame de vitamina C administrată în fiecare zi scurtează perioada răcelii cu 1-2 zile, arată Dr. Haguel, în Smithsonian.