Află care sunt simptomele unui atac cerebral

48694

România se află printre primele poziţii în topul ţărilor europene la capitolul incidenţei bolilor vasculare cerebrale, informează Bzi.ro. Mai mult, tot mai multe persoane tinere ajung să sufere un atac cerebral. De aceea este vitală identificarea semnalelor care prevestesc un astfel de episod, dar şi prevenirea cauzelor care ar putea creşte riscul apariţiei unui atac cerebral.

În cazul unui atac cerebral, identificarea rapidă a primelor simptome şi transportarea persoanei de urgenţă la spital poate contribui la salvarea vieţii pacientului. Publicaţia Health a întocmit o listă cu primele semnale care prevestesc un astfel de episod:

  1. Probleme de vedere – un posibil simptom este apariţia vederii înceţoşate sau duble şi chiar pierderea abilităţii de a vedea cu un ochi.
  2. Dificultăţi în a vorbi – adesea, înaintea unui atac cerebral, persoana poate experimenta atât probleme în a vorbi, cât şi în a înţelege ceea ce i se spune.
  3. Amorţirea braţelor şi picioarelor – slăbirea, amorţirea sau chiar paralizarea membrelor sunt simptome asociate cu apariţia accidentelor vasculare cerebrale. Pentru a verifica dacă muşchii tăi sunt slăbiţi, menţine ambele braţe întinse, cu palmele în sus, timp de 10 secunde. Căderea unui braţ indică o slăbiciune musculară. De asemenea, poţi încerca să ridici fiecare picior în parte, ţinând ochii deschişi.
  4. Slăbirea muşchilor unei părţi a feţei – dacă atunci când zâmbeşti sau îţi arăţi dinţii, o parte a feţei nu se mişcă, acest lucru ar putea indica riscul apariţiei unui atac cerebral.
  5. Ameţeli, pierderea echilibrului, greaţa, dificultăţi în a merge – sunt simptome care ar putea indica mai multe afecţiuni sau ar putea caracteriza o persoană în stare de ebrietate. Cu toate acestea, ele pot indica şi apariţia unui atac cerebral.
  6. Migrenele – dr. Seemant Chaturvedi, profesor de neurologie la Şcoala de Medicină a Universităţii de Stat Wayne sfătuieşte tinerii care experimentează dureri de cap şi alte simptome care prevestesc un atac cerebral să efectueze un consult neurologic sau un RMN pentru a nu exista erori de diagnosticare. Migrenele care semnalează apariţia unui accident vascular cerebral sunt mai frecvent întâlnite în cazul femeilor.
  7. Durerile care apar din senin – acestea pot viza braţele, picioarele, pieptul, o parte a feţei. Deşi nu sunt simptome tipice atacului cerebral, ele trebuie luate în considerare mai ales de femei, deoarece ele au de 62% mai multe şanse de a experimenta simptome atipice afecţiunii decât bărbaţii. Dintre acestea, durerile sunt cele mai frecvente.
  8. Oboseala, slăbiciunea, dezorientarea şi schimbări ale stării mentale – sunt simptome care apar mai des în cazul femeilor, decât la bărbaţi.
  9. Sughiţul – poate indica apariţia unui accident vascular, atunci când este afectat centrul respiraţiei din creier.
  10. Palpitaţiile şi imposibilitatea de a respira – sunt alte simptome care apar mai des în cazul femeilor.

Pentru a preveni apariţia unui accident vascular cerebral, fiecare dintre noi poate adopta câteva măsuri care să ne ferească de un astfel de episod. Consumul de alimente bogate în licopen, antioxidantul care oferă fructelor şi legumelor culoarea roşie, este indicat în acest sens, informează Health. Roşiile, pepenele roşu, fructele guava sau grapefruitul roşu sunt doar câteva dintre produsele care conţin o cantitate mare din acest nutrient. Exerciţiile fizice care te fac să transpiri, micşorarea consumului de sare şi cafea, renunţarea la fumat, scăderea nivelului tensiunii arteriale, evitarea stărilor de depresie şi anxietate, meditaţia, limitarea expunerii la aerul poluat, în special în zonele cu trafic intens, o bună igienă orală şi controalele medicale sunt alte metode prin care putem contribui la micşorarea riscului de apariţie a unui accident cerebral vascular.