Aducanumab, medicamentul care ar putea încetini boala Alzheimer

443

O companie americană de medicamente susţine că a creat primul tratament care ar putea încetini boala Alzheimer, iar acum este gata să o scoată pe piaţă.

În prezent, nu există medicamente care să poată face acest lucru – cele existente ajută doar la ameliorarea simptomelor.

Biogen spune că în curând va solicita aprobarea autorităţii americane de reglementare a medicamentelor pentru un compus revoluţionar numit Aducanumab. Compania plănuiește să depună documentele la începutul anului 2020 în SUA, urmând ca, ulterior, să încerce să intre pe piaţa europeană.

Procesele de aprobare pot dura un an sau doi. Dacă are succes, compania își propune să ofere iniţial medicamentul pacienţilor înscriși anterior în studiile clinice ale medicamentului.

Anunţul este oarecum surprinzător, deoarece compania a întrerupt cercetarea privind acest medicament în martie 2019, după ce a obţinut rezultate dezamăgitoare la testele clinice.

Însă compania spune că o analiză mai recentă a unui set de date mai mare, obţinut din aceleași studii, arată că dozele mai mari de Aducanumab pot oferi un beneficiu semnificativ pacienţilor cu Alzheimer în fază incipientă, încetinind declinul clinic, astfel încât pacienţii își păstrează mai mult timp memoria și abilităţile de viaţă de zi cu zi.

Aducanumab acţionează asupra unei proteine numite amiloid care se acumulează în cantităţi anormale în creierul persoanelor cu Alzheimer. Oamenii de știinţă consideră că aceste plăci sunt toxice pentru celulele creierului și că eliminarea lor folosind medicamente ar fi un avans uriaș în tratamentul demenţei, deși nu este un remediu. De mai bine de un deceniu, cercetătorii nu au introdus nici măcar un medicament nou pentru tratarea demenţei.

Directorul general al Biogen, Michel Vounatsos, s-a declarat „plin de speranţă în perspectiva oferirii pacienţilor a primei terapii pentru a reduce declinul clinic al bolii Alzheimer”.

Hilary Evans, de la Alzheimer Research UK, a afirmat că „persoanele afectate de Alzheimer au așteptat mult timp un nou tratament care să le schimbe viaţa, iar acest anunţ interesant oferă o nouă speranţă.”

Prof. Bart De Strooper, director al Institutului de Cercetare privind Demenţa, de la University College London, s-a arătat încântat de rezultate. „Este fantastic să auzim de aceste noi rezultate pozitive care apar din studiile privind Aducanumab. În prezent, nu avem tratamente eficiente pentru a încetini sau a opri progresia bolii Alzheimer și sper că acest pas să fie un moment de cotitură.”

Specialiștii estimează că, până la jumătatea secolului nostru, boala Alzheimer va intersecta vieţile a cel puţin 106,8 milioane de oameni din întreaga lume. Dacă nimic nu întrerupe actualul mers, în Europa numărul celor suferinzi va depăși 16 milioane. Aproape câţi oameni am rămas în România după valul de emigraţie din ultimii zece ani. Însă până să ne preocupe modul în care culturile se vor schimba pentru a face loc microcosmosului alcătuit din pacienţi ai uitării și persoanele care orbitează în jurul lor, prezentul își reclamă nerăbdător nevoia ca acești sateliţi să fie echipaţi mai ales cu instrumentele emoţionale de care au nevoie în traiectoria lor.