Alzheimerul ar putea fi provocat de… mâncare

265

Nu-i de glumit cu grăsimile trans. Persoanele care consumă alimente bogate în grăsimi hidrogenate au creierul mai mic, spun oamenii de știinţă, care avertizează că micșorarea creierului este unul dintre cei mai importanţi indicatori ai bolii Alzheimer.

O investigaţie condusă de dr. Gene Bowman, de la Universitatea Heath and Science Oregon din Portland, a analizat 104 persoane cu vârsta de, în medie, 87 de ani. Aceștia au donat sânge pentru analize și au parcurs teste de gândire și de memorie, iar ulterior s-au supus unor scanări a creierului prin RMN.

În urma investigaţiei, cercetătorii au descoperit că subiecţii al căror sânge conţinea cele mai mari cantităţi de grăsimi trans, aveau cele mai mici creiere. Implicaţiile sunt duble. Pe de o parte se știe că n creier mai mare este un creier mai sănătos. Pe de altă parte, micșorarea creierului este asociată cu o boală cruntă precum Alzheimer.

„Știm că bolnavii de Alzheimer suferă de un ritm accelerat al micșorării creierului, în timp ce boala se extinde în diferite părţi ale acestuia," a explicat dr. Bowman. „Însă dacă ai un creier mai mare, cu mai mult ţesut cerebral, ai putea avea o rezervă care să te ajute să gestionezi patologia mai bine," a adăugat medicul citat de CBN.

Sfatul medicului este, așadar, evitarea consumului de alimente cu grăsimi trans. Partea dificilă este că „există grăsimi trans peste tot", mai exact în „mâncăruri prăjite, fast food, margarină. În general mâncărurile ambalate – prăjiturile, biscuiţii, chips-urile – toate acestea conţin grăsimi trans." Specialistul avertizează consumatorii să citească etichetele alimentelor și să le evite pe cât posibil pe cele cu grăsimi hidrogenate.

În locul acestora, medicii recomandă consumul de alimente care conţin vitaminele B, C, D, E și acizi grași Omega-3.