Bolnavii de Alzheimer nu uită să-i iubească pe cei de care nu-și mai amintesc

962

Peroanele care suferă din cauza bolii Alzheimer se bucură să îi vadă pe cei dragi, chiar și atunci când nu îi recunosc. Un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea Iowa, citat de The Telegraph, descoperă că sentimentele sunt mai puternice decât amintirile și că pacienţii afectaţi de amnezie încă au un simţământ de căldură atunci când își întâlnesc rudele sau prietenii.Efectul întâlnirilor este atât de puternic, spun cercetătorii, încât este evident că vizitele regulate la pacienţii bolnavi de Alzheimer pot îmbunătăţi considerabil starea de spirit a acestora.

Justin Feinstein, coordonatorul cercetării, apreciază că „o simplă vizită sau un telefon din partea membrilor familiei ar putea avea un efect pozitiv durabil pentru fericirea pacientului, deși acesta va uita cu rapiditate de vizită sau de apel.”

Pe de altă parte, menţionează Feinstein, „neglijenţa din partea personalului care asistă pacientul îl poate face pe acesta să se simtă trist, frustrat și singur, chiar dacă nu își poate aminti ce l-a supărat.”Cercetătorii și-au verificat teoria printr-un experiment care a vizat expunerea pacienţilor de Alzheimer la clipuri video cu încărcătură emoţională puternică și să compare timpul de persistenţă a sentimentelor după vizionarea materialelor. S-a observat că în timp ce sentimentele persoanelor sănătoase se estompau în timp, cele ale bolnavilor de Alzheimer durau mai mult, deși ei nu-și mai puteau aminti conţinutul clipurilor pe care le vizionaseră. De asemenea, cercetătorii au notat că tristeţea dura puţin mai mult decât sentimentul de bucurie.Această descoperire e o încurajare pentru apropiaţii bolnavilor de Alzheimer, care sunt înclinaţi să creadă vizitele lor nu au prea mare valoare pentru pacientul care nu își amintește nimic despre cei dragi. Totodată studiul contrazice opinia populară conform căreia ștergerea amintirilor dureroase ar putea atenua sentimentul de tristeţe.

Niciun articol afișat