Uneori, lecţiile unui divorţ despre ce înseamnă cu adevărat o căsnicie sunt mult mai puternice decât cele oferite de căsătoria în sine, iar un studiu efectuat de experţii de la Universitatea din Michigan dezvăluie care sunt cele mai importante lucruri pe care persoanele divorţate le-au învăţat în urma unui mariaj eșuat.

„Persoanele divorţate care își dau seama ce au greșit și ce au de schimbat au ceva important să îi înveţe pe ceilalţi. Acestea sunt sfaturi de căsătorie învăţate pe propria piele”, a declarat autoarea studiului, dr. psiholog Terri Orbuch, citată de The Wall Street Journal.

Studiul, început în 1986 și aflat în prezent în derulare, a inclus 373 de cupluri căsătorite la acel moment de cel mult un an. Vârsta partenerilor la debutul experimentului era de 25-37 de ani. Monitorizările ulterioare au arătat că, până în 2012, circa 46% dintre cuplurile participante s-au destrămat. Dintre persoanele divorţate, experţii au ales 210 subiecţi pe care i-au rugat să le împărtășească lucrurile pe care le-au învăţat în urma eșecului căsniciei lor.

Pe primul loc în topul lucrurilor pe care persoanele divorţate au mărturisit că l-ar îmbunătăţi în următoarea relaţie a fost modul de comunicare cu partenerul. Acest lucru presupune atât abordarea unui ton calm și cald, cât și aplicarea unor strategii eficiente de discuţie în cazul certurilor, care ajută la rezolvarea problemelor. De asemenea, dr. Orbuch le recomandă cuplurilor să își rezerve 10 minute pe zi pentru o discuţie între ei, prin care să se descopere și care să excludă problemele de la muncă sau situaţia copiilor, a casei, a familie.

Aproape jumătate dintre cei divorţaţi au intuit faptul că banii sunt o problemă căreia trebuie să îi găsească o rezolvare pentru a avea o căsnicie fericită. Potrivit rezultatelor, banii au fost și cel mai frecvent motiv de ceartă în cuplu – de la faptul că unul dintre parteneri câștigă mai mult decât celălalt, până la minciuni legate de cheltuieli. Cea mai des întâlnită soluţie, invocată de 6 din 10 divorţaţi, a fost aceea de a nu pune toate resursele financiare la comun cu partenerul. Dr. Orbuch susţine că nu există o soluţie universală pentru rezolvarea problemei banilor în cuplu, însă încurajează elaborarea unor planuri financiare și discutarea frecventă a subiectului „nu doar când trebuie plătite taxele, când există datorii mari sau când vin facturile”.

O altă greșeală observată la 65% dintre persoanele divorţate a fost învinuirea partenerului pentru probemele din relaţie. La fel de nocivă a fost și aruncarea vinii asupra propriei persoane. Pe lângă depresie și insomnii, aceste două tipuri de abordare scad șansele individului de a rezolva productiv disputele. „Sunt multiple feluri de a vedea o problemă”, susţine dr. Orbuch, iar pentru punerea acesteia în perspectivă, ea recomandă combinarea propriului punct de vedere cu cel al partenerului.

Divorţul i-a învăţat pe circa 15% dintre voluntari să fie mai darnici cu partenerul în ceea ce privește gesturile și cuvintele care denotă afecţiune. De asemenea, studiul a arătat că bărbaţii au o mare nevoie de demonstraţii de afecţiune din partea soţiei. Cei care s-au simţit privaţi de acestea au avut un risc dublu de divorţ, comparativ cu bărbaţii care s-au simţit apreciaţi de parteneră. O altă lecţie desprinsă din mariajul eșuat a fost aceea de a da uitării episoadele nefericite din trecut, precum certurile sau episoadele de gelozie legate de relaţiile din trecut ale unuia dintre parteneri.

Gerald Rogers, speaker motivaţional, a dezvăluit pe pagina sa de Facebook, nu mai puţin de 20 de lecţii preţioase pe care le-a desprins în urma divorţului său. Postarea sa a fost atât de apreciată, încât a devenit virală în scurt timp. Deși sfaturile desprinse din propria experienţă sunt enunţate din perspectiva unui bărbat, ele pot fi urmate cu succes de parteneri, indiferent de sex.

Păstrarea dorinţei de a-ţi recuceri constant partenerul, de a te reîndrăgosti permanent de el, de a vedea ce e mai bun în celălalt, de a-ţi arăta latura vulnerabilă în faţa sa, de a fi mereu sincer și transparent, de a ierta și de a iubi sunt doar câteva din lecţiile pe care Rogers le-a desprins în urma mariajului său de 16 ani. De altfel, el punctează importanţa de a-i lăsa spaţiu partenerului, dar și de a rămâne prezent în viaţa lui, „dăruindu-i nu numai timpul, ci și concentrarea ta, atenţia ta și sufletul tău”.