Demenţa – boala cu cel mai costisitor tratament

253

Tratamentele pentru Alzheimer şi alte boli care cauzează demenţa sunt mai scumpe decât cele pentru tratarea cancerului sau afecţiunilor inimii, este rezultatul unui studiu efectuat de organizaţia nonprofit RAND, informează Associated Press. Studiul a fost sponsorizat de de Insititutul Naţional pentru Probleme de Îmbătrânire (NIA) şi va fi publicat joi în New England Journal of Medicine.

Costurile financiare pentru îngrijirea de zi cu zi a pacienţilor sunt cele mai ridicate cheltuieli, mai mari chiar decât cele cu medicamentele sau tratamentele medicale. Astfel, în Statele Unite, valoarea estimată pentru tratarea bolnavilor de Alzheimer se ridică până la 215 miliarde de dolari pe an, arată studiul.

Una dintre cele mai mari probleme ridicate de cercetare este numărul tot mai mare al populaţiei îmbătrânite, în raport cu numărul persoanelor tinere „capabile să îşi asume rolul informal de îngrijire", susţine dr. Richard Hodes, directorul NIA. Medicul consideră că soluţia stă în descoperirea unei metode eficiente de prevenire şi tratare a Alzheimerului.

Boala Alzheimer ocupă locul al şaselea în topul cauzelor deceselor din Statele Unite. În prezent, tratamentele pentru această boală nu încetinesc instalarea afecţiunii, ci doar micşorează efectele simptomelor.