Epidemia de demenţă ne ameninţă viitorul

150

În prezent, 44 de milioane de oameni din toată lumea suferă de demenţă, o boală incurabilă care le-a răpit odată cu aptitudinile mintale și dreptul la o viaţă normală. Statisticile prezic însă că numărul pacienţilor cu această afecţiune se va tripla în viitor, atingând 135 de milioane de cazuri în 2050, potrivit raportului efectuat de Alzheimer Disease International, scrie BBC.

„Este o epidemie globală, iar situaţia nu face altceva decât să se înrăutăţească. Dacă privim spre viitor, numărul persoanelor bolnave va crește îngrijorător", a declarat directorul executiv al organizaţiei.

Potrivit estimărilor din raport, cei mai afectaţi vor fi locuitorii din ţările cu venituri mici și medii, unde se vor înregistra circa 71% din totalul cazurilor. Africa și Asia de Sud-Est sunt două dintre regiunile unde experţii preconizează că se vor înmulţi îngrijorător cazurile de demenţă.

Experţii precizează că o mare parte dintre guverne „sunt teribil de nepregătite pentru o epidemie de demenţă". Totodată, raportul arată că în prezent, la nivel mondial, costurile pentru îngrijirea pacienţilor care suferă de această maladie depășesc 600 de miliarde de dolari, iar suma va crește în viitor, scrie Reuters.

Rezultatele vin cu o săptămână înainte de Summitul G8 pentru demenţă găzduit de Londra, pe 11 decembrie. Evenimentul adună în același loc reprezentanţii ministerelor, cercetători, organizaţii de caritate și companii de produse farmaceutice, în scopul de a găsi o soluţie la cele mai importante provocări cu care se confruntă lumea din pricina maladiei.

Demenţa – o boală fără leac. Momentan?

Persoanele care suferă de demenţă își pierd treptat și sigur o serie de abilităţi cognitive: de la memorie, capacitatea de gândire și raţionament, până la dezvoltarea problemelor de vorbire și dificultăţi în a realiza diverse sarcini obișnuite, scriu experţii de la Mayo Clinic. Boala Alzheimer este cel mai răspândit tip de demenţă, însumând până la 70% dintre cazuri, potriv Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În prezent însă, nu există niciun leac pentru demenţă, ci doar tratamente pentru ameliorarea simptomelor. Pentru prevenirea apariţiei Alzheimerului, fiecare dintre noi poate aplica o serie de strategii simple, dar eficiente. 

Cu toate acestea, cercetătorii susţin că sunt tot mai aproape de a înregistra progrese importante în acest domeniu. În aproximativ cinci ani, pacienţii care suferă de o formă ușoară a demenţei vor putea beneficia de un tratament care poate ajuta la amânarea accentuării simptomelor și instalării bolii cu până la 10 ani, scrie Daily Mail. Metoda, care constă într-o injecţie lunară, se află momentan în perioada de testare, care se va derula până în luna decembrie 2016. La test participă 2.100 de pacienţi care suferă de o formă moderată de Alzheimer.

CItește și: 10 semne prevestitoare de Alzheimer