„Biopsiile lichide” ajută la detectarea cancerului prin unde sonore

131

Oamenii de știinţă au conceput o metodă inovatoare și neinvazivă de a detecta cancerul cu ajutorul undelor sonore, care pot „decanta” celulele tumorale din sânge pentru o analiză clinică rapidă și eficientă a tipurilor de cancer. Metoda a fost supranumită „biopsie lichidă”, fiindcă poate furniza informaţii valoroase pentru diagnostic, prognostic și un tratament individualizat.

O echipă internaţională de cercetători a demonstrat că sunetul poate fi folosit în depistarea și identificarea mai multor tipuri de cancer, prin izolarea și analizarea celulelor tumorale circulatoare (CTC). Aceste celule sunt, de fapt, bucăţi foarte mici care se desprind din tumoră și ajung în circuitul sanguin. Ele încapsulează foarte multă informaţie despre tumoră (tipul ei, caracteristicile fizice, ce mutaţii genetice prezintă), de aceea recoltarea rapidă a acestor celule este echivalentul unei „biopsii lichide”, capabile să furnizeze date de diagnostic, prognostic și tratament.

Oamenii de știinţă au încercat diverse metode de a „decanta” aceste celule în sistemul circulator pentru a le putea studia, însă nu au reușit până acum să conceapă o tehnologie cu adevărat eficace. Adică una care să nu distrugă alte celule în timp ce recoltează CTC sau care să funcţioneze în cazul celor mai multe tipuri de cancer.

Un studiu publicat în jurnalul știinţific Small, de către cercetători de la Universităţile Duke, MIT și Universitatea Tehnologică Nanyang, din Singapore, demonstrează utilitatea unei platforme bazate pe undele sonore, care este capabilă să separe CTC-urile din 7,5 ml de sânge cu o acurateţe de cel puţin 86%, în mai puţin de o oră.

După mai multe îmbunătăţiri, care sunt necesare, oamenii de știinţă speră să își concretizeze noua tehnologie într-un chip de unică folosinţă care să constituie un nou tip de test, eficient și accesibil financiar.