Cancerul ar putea fi detectat cu ajutorul unui test respirator

417

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au lansat un studiu clinic pentru a descoperi în ce măsură analiza respiraţiei pacienţilor ar putea detecta prezenţa cancerului în organism într-un stadiu incipient al bolii.

Un test respirator reprezintă o modalitate neinvazivă de investigaţie, iar dacă eficienţa acestuia va fi dovedită, ar putea fi folosit în paralel cu testele de sânge și de urină, pentru identificarea precoce a cancerului.

Testul ar urma să izoleze molecule numite compuși organici volatili (COV), care sunt eliberate în urma reacţiilor biochimice ale celulelor organismului. În prezenţa cancerului sau a altor condiţii perturbatoare, comportamentul obișnuit al celulelor se modifică, ele urmând să producă un model diferit al moleculelor, care au și un miros diferit. Cercetătorii vor analiza în ce măsură acest miros sau model diferit poate fi identificat în respiraţia unui pacient, precum și posibilitatea ca tipuri diferite de cancer să aibă o semnătură chimică diferită.

„Trebuie să concepem urgent noi instrumente, precum acest test de respiraţie, care ar putea ajuta la detectarea și diagnosticarea timpurie a cancerului, oferindu-le pacienţilor cea mai bună șansă de a supravieţui bolii lor”, a declarat Rebecca Fitzgerald, coordonatoarea studiului. În Marea Britanie, aproximativ 50% dintre cancere ajung să fie depistate într-un stadiu avansat.

Fitzgerald a explicat că tehnologia depistării cancerului prin respiraţie (Owlstone Medical’s Breath Biopsy) va fi testată în premieră pe mai multe tipuri de cancer și că s-ar putea dovedi deschizătoare de drumuri în obţinerea unui test de respiraţie universal.

Echipa Cancer Research UK a Universităţii Cambridge va colecta probe de respiraţie de la 1.500 de persoane, incluzând persoane sănătoase

Cercetătorii vor investiga mai întâi pacienţii suspecţi de cancer de esofag și de stomac, incluzând ulterior în studiu și pacienţii cu cancer de prostată, rinichi, vezică, ficat și pancreas. Participanţii vor respira timp de 10 minute într-o mască aplicată pe faţă, ceea ce va permite colectarea probelor, care vor fi analizate în laboratorul de biopsie respiratorie al companiei de biotehnologie Owlstone Medical, din Cambridge, Marea Britanie.

Rebecca Coldrick este una dintre persoanele selectate să ia parte la acest studiu. Femeia suferă de o afecţiune numită esofagul Barret, care poate evolua, în 13% dintre cazuri, în adenocarcinom esofagian. Coldrick, care suferă de 20 de ani de această afecţiune, și-a exprimat bucuria de a fi parte din acest proces de elaborare a unui test care să ajute persoanele suspecte de cancer. În cazul persoanelor monitorizate pentru că au un risc crescut de a dezvolta cancer esofagian, testările au un caracter foarte invaziv – în cazul Rebeccăi Coldrick, monitorizarea presupune efectuarea unei endoscopii la fiecare doi ani.

„Conceptul realizării unui instantaneu al stării întregului organism într-o manieră complet neinvazivă este unul puternic și ar putea reduce lezarea pacienţilor, scutindu-i de testările mai invazive de care aceștia nu au nevoie”, a declarat Billy Boyle, cofondator al companiei Owlstone Medical.