Cancerul, bomba cu ceas în cazul copiilor sedentari

135

Experţii britanici au emis o avertizare către toţi părinţii ai căror copii îşi petrec timpul liber în faţa televizorului, a calculatorului sau a consolelor de jocuri. Doctorii au avertizat în privinţa riscului de cancer, obezitate, afecţiuni cardiace şi diabet la care generaţii de tineri se expun din cauza vieţii sedentare, informează Daily Mail.

Un studiu din 2011 al Fundaţiei Mondiale pentru Cercetarea Cancerului arată că, în medie, copiii din Marea Britanie se uită la televizor mai mult de două ore şi jumătate pe zi şi folosesc Internetul timp de o oră şi 50 de minute în fiecare zi. Însă timpul total pe care un copil are voie să-l petreacă în faţa televizorului sau monitorului computerului este de doar două ore pe zi.

Deocamdată nu se cunoaşte exact mecanismul care face ca exerciţiile fizice să preîntâmpine cancerul sau afecţiunile cardiace, dar se consideră că activitatea fizică diminuează riscul de cancer prin reducerea inflamării din corp, care este legată de dezvoltarea acestor boli. În plus, o viaţă activă reduce grăsimea corporală şi creşte sensibilitatea la insulină, reducând astfel riscul de diabet.

Activitatea fizică recomandată pentru copiii cu vârste sub cinci ani este de 180 de minute de activitate moderată pe zi, în cazul copiilor şi tinerilor cu vârste până la 18 ani sau 60 de minute de activitate fizică moderată sau intensă, iar în cazul adulţlor cu vârste de peste 19 ani cel puţin 150 de minute de activitate fizică moderată sau intensă pe săptămână.