Sănătatea mintală a viitorilor taţi, responsabilă de comportamentul copilului

458

Se ştie că sănătatea mintală a femeii în timpul sarcinii este considerată un factor de risc pentru posibilele viitoare probleme emoţionale şi de comportament ale copilului. Un studiu recent arată că şi sănătatea mintală a tatălui joacă un rol important pe perioada sarcinii.

Studiul publicat în revista Pediatrics este realizat pe un număr de 32.000 de copii din Norvegia şi este cel mai mare studiu care să sugereze că riscul pentru dezvoltarea problemelor mintale la copii poate fi identificat din timp prin examinarea problemelor mintale ale tatălui, încă dinainte de naşterea copilului.

Studiul a descoperit că acei copii ai căror taţi au avut un nivel mare de depresie, anxietate şi stres psihologic în săptămânile 17 şi 18 de sarcină, au mai multe dificultăţi emoţionale şi de comportament la vârsta de trei ani, precum comportament disruptiv, anxietate şi probleme de relaţionare cu alţi copii.

Doar 3% dintre taţii care au participat la studiu aveau un nivel ridicat de probleme mintale, deci rezultatele nu sugerează că orice copil cu un tată deprimat va avea probleme, spune James Paulson, profesor de psihologie la Universitatea Old Dominion, din Norfolk. Cu toate acestea, rezultatele pun într-o lumină nouă existenţa unor mecanisme încă necunosute, care aplicate la o populaţie generală, semnalează o problemă de sănătate publică.

Chiar şi după eliminarea altor factori precum vârsta tatălui, statutul matrimonial, problemele fizice, consumul de alcool şi tutun, sănătatea mintală a mamei, cercetătorii au identificat aceeaşi legătură între probleme mintale ale tatălui şi probleme care se pot dezvolta mai târziu la copii.