Cancerul poate fi diagnosticat printr-un simplu test de sânge

477

Experţii de la Școala de Medicină Stanford au dezvoltat o metodă prin care pot depista dacă un pacient are o tumoră și cât de mult a avansat cancerul în organism, doar pe baza unei analize de sânge.

Celulele canceroase din corpul nostru se divid și mor, lăsând în urma lor ADN în fluxul sanguin, explică cercetătorii. Diferenţa dintre ADN-ul tumorii și cel normal stă în „mutaţiile din secvenţele nucleotidelor. Aveam nevoie de o tehnică comprehensivă pentru izolarea ADN-ului circulant din sânge și detectarea mutaţiilor rare, asociate cancerului. Pentru a crește sensibilitatea acestei tehnici, am optimizat metodele pentru extragerea, procesarea și analizarea ADN-ului”, punctează unul dintre autorii studiului, dr. Scott Bratman.

Prin metoda dezvoltată, experţii pot detecta cu precizie o moleculă din ADN-ul tumorii dintr-o mulţime de circa 10.000 de molecule de ADN provenind din celule sănătoase.

Rezultatele obţinute în urma testării sunt promiţătoare. În rândul pacienţilor cu cancer la plămâni în stadiul întâi, metoda a permis detectarea cu succes a bolii în 50% din cazuri. Precizia a crescut până la 100% în cazul pacienţilor aflaţi într-un stadiu mai avansat al bolii.

„Momentan nu există biomarkeri fiabili disponibili pentru pacienţii cu cancer pulmonar, care este cel mai frecvent tip de cancer și cauza primară a deceselor tumorale. Suntem foarte încântaţi de constatările noastre, deoarece un biomarker personalizat ar putea revoluţiona modul în care detectăm și gestionăm această boală devastatoare”, a declarat unul dintre autorii studiului, dr. Maximilian Diehn.

Cercetătorii susţin că această tehnică de diagnosticare ar putea fi eficientă și în cazul altor tipuri de cancer. „Această abordare ar putea fi folosită, teoretic, pentru orice tumoră. Ne așteptăm ca tehnica să fie aplicată la o scară largă pentru mai multe tipuri de cancer”, punctează dr. Ash Alizadeh, unul dintre autori. Metoda este, de asemenea, utilă în monitorizarea prezenţei cancerului în corpul unui pacient care urmează un tratament pentru afecţiune. Cercetătorii speră însă ca, mai departe, tehnica să poată contribui la evaluarea riscului de dezvoltare a cancerului în cazul unei persoane sănătoase.

Anterior, un alt grup de experţi a dezvoltat o metodă neinvazivă prin care poate fi detectat cancerul prin analizarea ADN-ului circulant al tumorii. În cazul anumitor tipuri de tumori în stadiu avansat, printre care și cele ovariene, colorectale, mamare, pancreatice, hepatocelulare sau cu melanom, eficienţa tehnicii a fost de până la 75%. Metoda nu a fost însă la fel de eficientă în stadiul primar al cancerelor la creier, la glanda tiroidă, renal sau de prostată, unde reușita detectării a fost de maximum 50%.

Foto: stockvault.net