Carnea roșie poate cauza cancer

755

Poate că te numeri printre persoanele cărora le place carnea roşie şi tot felul de preparate din ea, însă ar trebui să ştii care sunt ultimele concluzii ale oamenilor de ştiinţă în ceea ce priveşte consumul ei şi riscul, în cazul femeilor, de a face cancer de sân.

Deşi mulţi ani la rând oamenii de ştiinţă au crezut că nu există o legătură semnificativă între consumul de carne roşie şi anumite tipuri de cancer, recent s-a descoperit că acesta poate fi asociat cu un risc crescut de a suferi cancer de sân. Mai mult decât atât, ei susţin că înlocuirea cărnii roşii cu legume, fructe, peşte şi nuci scade riscul dezvoltării acestei boli, notează The Guardian.

Femeile care consumă carne roşie în mod regulat au un risc cu 25% mai mare de a suferi cancer de sân decât femeile care nu consumă acest tip de carne. Acestea sunt concluziile studiului publicat săptămâna aceasta în British Medical Journal.

În cadrul acestuia, cercetătorii de la Universitatea Harvard au analizat, începând cu anii ’90, datele a peste 88.000 de femei cu vârste cuprinse între 26 şi 45 de ani, care consumau diferite cantităţi de carne roşie. Primele rezultate ale studiului le-au publicat în anul 2006, rezultate care nu indicau o legătură demnă de luat în considerare între consumul de carne roşie şi cancerul de sân.

Însă, după încă 8 ani de cercetări, se pare că, într-adevăr, unul dintre factorii de risc în ceea ce priveşte dezvoltarea cancerului de sân este consumul de carne roşie. Oamenii de ştiinţă cred că anumite proteine din carnea roşie contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase şi a tumorilor. De asemenea, substanţele chimice care se află în preparatele din carne roşie pot fi cancerigene.

Părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte legătura dintre cancerul de sân şi consumul de carne roşie. Pentru Sally Greenbrook, de la Breakthrough Breast Cancer, acesta demonstrează importanţa unei diete şi a unui stil de viaţă sănătos. Valerie Beral, expert în domeniul cancerului la Universitatea Oxford, spunea că nu există nicio diferenţă între vegetarieni şi cei care consumă carne; aceştia din urmă nu sunt mai predispuşi riscului de a suferi vreun tip de cancer decât primii. „Există zeci de studii potrivit cărora nu este nicio legătură, sau una foarte mică, între consumul de carne roşie şi cancerul de sân, motiv pentru care nu pot fi luate în considerare concluziile unui studiu izolat”, spunea Beral.

Indiferent de poziţia pe care o adoptă oamenii de ştiinţă atunci când este vorba de consumul de carne, toţi recomandă un stil de viaţă sănătos, care să includă o dietă variată şi echilibrată, exerciţiu fizic şi păstrarea greutăţii în limitele normale, în funcţie de sex şi vârstă.